Edmond (2005)

Едмънд е сив, анонимен за обществото бизнесмен от Ню Йорк с изтъняло самочувствие, с изчерпани собствени ресурси, с една дума – на ръба. Отвъд този ръб поема категорично надолу след гледане на карти таро. Изведнъж решава, че е време скоростно да утоли трупаната с години сексуална потиснатост и неудовлетвореност. В рамките само на една нощ, като подмятано топче във флипер Едмънд интоксикира бедната си нещастна душа на призрак с отчайващо грозна доза барове, бордело и стриптийз клуб, биячи, хазарт, проститутки, кръв, насилие… Безкрайно нещастлив, вътрешно погубен и неуправляем, Едмънд предизвиква безумна каскада от провали, серия от физически разломи, всяка катастрофа от които го тика и забива все по-дълбоко в блатото на неутешима скръб.

Пътят за разчистване започва едва в затвора – буквализация на чистилището, където свободното падане логично отвежда, и по ирония приютява изгубеното, инхалирало радиацията на екзистенциалния ужас и полудяло от безсмислието на битието си същество.

Пороците на разяденото сърце никога не са изглеждали по-истински. Драматургията на Мамет -религиозно отдаден на изкуството си, обрала каймака на Достоевски, е психологически валяк. Шапки долу за безмерно силната и стягаща гърлото роля на Уилям Мейси – смазващ!

Режисирана от Стюарт Гордън, американската кино драма „Едмонд“ 2005 г с участието на Уилям Х. Мейси, лежи на пиесата „Едмонд“ от 1982 г. на Дейвид Мамет. Мамет е написал и сценария за кино адаптацията. Едмонд включва Джулия Стайлс, Ребека Пиджън, Дениз Ричардс, Мена Сувари, Джо Мантеня, Бай Линг, Джефри Комбс, Дилън Уолш.

В момента пиесата се играе и в София, в театър НАТФИЗ от студенти випуск 2017-21. Отидете и я вижте.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

https://mubi.com/films/edmond

Подкрепи ни – поръчай си тишърт ото branditi.com!

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.