Трудно е да бъдеш Бог (2014) – алегория за средновековието в бъдеще време

Там, където тържествува сивотата, на власт винаги идват черните.” Трудно быть богом

Екип от учени изпратени на планета наречена Арканар инспектира развитието на местната цивилизация, а тя гази в картините на Брьогел и Йеронимус Бош. Мисията на прагматиците и теоретиците е мирна, до момента в който генералното пълномощно на помрачения тълкувател Дон Румата не изкушава отвращението му да сътвори грандиозен апокалипсис.

Сцените на дивачески абсурд зачеркват линията на разума – в крупен или в макро план ставаме свидетели на гигантски натюрморт удавен в кал, екскременти, вътрешности; рамкиран от уреди за мъчения и нечленоразделни типажи от реквизита на Алехандро Ходоровски.

Трудно е да бъдеш Бог е пророческа алегория за въображаемото Средновековие на бъдещето, оплодено от религиозния фанатизъм и диктатура на миналото. Прототипите на Аркадий и Борис Стругацки  (написали антиутопията 63-та и публикували романа 64-та) са ясни, днешната им проекция – също.

 трудно е да бъдеш бог

Починал година преди световната премиера на Трудно е да бъдеш Бог, Алексей Герман работи върху мечтата на живота си 14 години. Сценарият съпругата му Светлана Кармалита депозира за разрешение 68-ма. Властите припознават навлизането на Черния орден в сценария  със своето нахлуване в Чехословакия и проектът е забранен. В крайния си вариант, 170 минутния епос е изведен от Алексей Герман – младши.


Трудно е да бъдеш Бог
е събитие. Трудно смилаемо и изключително като кинематографски труд. (Атмосферата припомня Агире, гневът Божи на Вернер Херцог) Затова и Алексей Герман- младши и Светлана Кармалита настояват прожекциите му да се извършват в музеи за съвременно изкуство.
Изключително приятно е мнението на Умберто Еко, посветил първото си киноревю на филма.

П.П.

След прожекцията в рамките на София Филм Фест в Дома на киното (претъпкан салон), някой с тягостен смях каза, че сега Нимфоманката на Триер щяла да му дойде като мед…

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 6 votes

2 thoughts on “Трудно е да бъдеш Бог (2014) – алегория за средновековието в бъдеще време

  1. Този наръчник на мизантропа не би могъл да се нарече “Трудно е да бъдеш бог” – книгата на Стругацки е за трагедията на Разума в неразумно общество, докато филмът е пиянско повръщане върху лицета на Разума. Според мен е симптоматичен за разпадащият се интелект на Герман.

    1. да, твърде правдоподобно. благодаря за проницатления коментар!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.