71 фрагмента от хронологията на шанса (1994) – Михаел Ханеке в обичайната си топ форма на топ провокатор

71 Fragmente einer Chronologie des Zufalls e част от Glaciation Trilogy , другите два филма в нея са The Seventh Continent и Benny’s Video.
Основата е нелеп инцидент от края на 1993-та, когато 19 годишен студент застрелва трима души в австрийска банка, след което прекосява улицата и се самоубива в колата си. Ханеке казва това в самото начало. Следват 71 “доку” фрагмента от живота на тези, които ще се окажат в банката на фаталната дата (самотен пенсионер, бодигард със семейни проблеми, майка на приемно дете), плюс сцени от живота на студента.
Началото и края на всяка сцена е сурово, делят ги дълги черни фреймове. Бекграунд са текущите новини за политическата криза в Сомалия, Израел, в Босна и Херцеговина. Престъпленията на Караджич и Милошевич делят екранно време със защитата на Майкъл Джексън срещу обвиненията в педофилия. Вървят по екраните на телевизорите в домовете на замесените, от витрините на магазини. Спойка между рутинните действия на потиснатите герои е румънче бежанец, пресякло нелегално границата, защото в Австрия се отнасяли добре с децата.

71 Fragments of a Chronology of Chance

Игралните жестове и емоционалност на участниците е почистена старателно. Изразителността им е почти само в състояние на афект. Ханеке не поучава, нито дава присъди. Но има коментар, който се налага от само себе си. Човешката драма е невидима за всеки освен за собственика й. Независимо от мащабите – дали става дума за убийство извършено от студент или за геноцид извършен от политически режим някъде в Източна Европа, трагедията е крайно безинтересна за консуматорското общество. Ентъртейнмънт. Бял шум. Част от телевизионната програма.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.