Валяк и цигулка (1960)

Валяк и цигулка/ Каток и скрипка/ The Steamroller and the Violin – реж. Андрей Тарковский

Саша е момче от Москва. Сред група работници, асфалтиращи площадката пред кооперацията си, той среща Сергей, шофьор на валяк. Всеки от двамата е привлечен с нещо от другия. За Саша Сергей е силен и способен да се справи с всичко в големия град. Чрез малкия музикант работникът може да се докосне до друг, духовен свят. Той изпитва нужда да покровителства слабичкото, впечатлително момче. Напористата колежка на Сергей го ревнува, а майката на Саша смята, че е по-добре синът ѝ да не общува с непознати. Необичайното приятелство е внезапно прекъснато, оставяйки горчивина в душите на двамата.

Поуката от историята е че обществото се нуждае от музиканти, така както са и от работници. Но винаги можем да мечтаем, да бъдем някой друг. Копнежът ни дава желанието да правим и да бъдем. Още повече обществото е структурирано в зависимости и обвързаности и никой не е самодостатъчен.

Упрекват момчето че има прекалено голямо въображение, че трябва просто да изпълнява ролята си, ката интерпретира музиката по най-добрия начин. А то всъщност мисли за момичето отвън, на което е дал ябълка. В друг епизод го виждаме да свири, вече концентриран, смирен, осъзнаващ дълга си към слушателя и цигулката. Въпреки референтната си рамка (филмът е създаден в условията на най- свиреп комунизъм) посланието на ранните Тарковски/ Кончаловски е да правим това, което умеем най-добре, и да го правим по най-добрия начин. Филм за мечтаенето, както и за това, че нещо друго си струва мечтаенето повече.

Още филми на Тарковски:

Иваново детство (1962)
Соларис (1972)
Сталкер (1979)
Носталгия (1983)
Андрей Рубльов (1966)
Огледало (1975)
Жертвоприношение (198

Подкрепи киноблога: https://www.patreon.com/moviesbg
Тениска от брандити: https://branditi.com/

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.