Финал на сто метра Alzek Misheff

“Ретроспективата следва път на картини, теми, проекти. Оставям на преценката на зрителя сам да осмисли идеите и професията на художника – същата като тази на прадядо ми Иван Зограф от Кочериново”, лаконично казва ​​Алцек Мишев за изложбата си в Националната галерия, където до 21 ноември могат да се видят експонирани 146 негови произведения.

За изкуствоведите и галеристите Алцек Мишев е живописец, концептуален артист, пърформър, експериментатор, авангардист, музикант, лектор. В интеревю за Капитал Лайт, след изненадващата си първа изложба в БГ преди две години си в Swimming Pool, се определи като хуморист и контра на всичките гореизброени арт определения за себе си, но съпротивата срещу жалоните е някак естествена и очаквана позиция за артиста. Настоящата изложба с подзаглавие “Голямото завръщане” представя най-значимите проекти на Алцек Мишев – “Преплуване на Атлантическия океан” (1979-1982), “Музика от небето” 1979, ” 500 лица ” 1985, “Как може да се лети с плавници” , 1975.

“Как може да се лети с плавници” , 1975

Алцек Мишев е слабо познат в България и очаквах изложба, която носи гръмкото заглавие ретроспектива да бъде на нивото на намеренията си. Проектите, с които Мишев кове името си като бранд не са точно това, което пълни двата етажа на галерията. Множеството живопис, в различни формати, теми и неравностойно качество, на платно и хартия, от набедените за модернистични, свалени в Дупница и София картини, до поръчкови семейни портрети на заможни италианци и злободневни рисунки с химикал по световно наболялата covid-тема изобщо не компенсира липсата на документални материали акцентиращи и развиващи постигнатото от него в областта на акцията и пърформънса. Странно е за участник на две биеналета във Венеция, в такава изложба да няма нито едно интервю от организатор на по-високо ниво, да не говорим за коментари, налбюдения и оценки от съвременници артисти, куратори, галеристи – това тотално отсъства. Единствено кратката видео-автовизитка, която тече от един екран в първия етаж осигурява някакъв мижав контекст.

http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_oubdlx

първият бг материал, който прочетох за Алцек Мишев

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

A ako се интересуваш от арт, от изкуство в България и въобще от съвременно изкуство check this out – https://antonterziev.com/

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.