Жокера (2019)

1981-ва, Oтхвърлен от обществото уонаби-комедиант, прегръща пътя на престъпността и хаоса в Готъм сити. Лишен от човешки допир и емоционална връзка, самотният декласиран Артър Флек броди из мрачните и враждебни улици на Готъм с две маски, едната сам е гримирал на лицето си, другата е неговият отчаян опит да мимикрира и сприятели със света, който го отхвърля. Когато постоянното напрежение в работата, на улицата и у дома ескалира, Артър “развързва” и възсяда конницата на Апокалипсиса…

След Джак Никълсън, Хийт Леджър и Джаред Лето, новото лице на Жокера/Артър Флек е Хоакин Финикс. Joker на Тод Филипс слага начало на евентуално нов франчайз на DC Comics и Warner Bros. , а директното цитиране на Краля на комедията, Taxi Driver, както и физическото участие на Робърт Де Ниро показват безрезервната подкрепа на Скорсезе§Ко към проекта на Тод Филипс. Освен че създават мечтан от киномана директен мост през поколения и епохи в киното, цитатите и ролята на Де Ниро по артистичен и осмислен начин верифицират към днешна дата актуалността в посланията на заглавията и от двете страни на този мост.

Препратките към социално и ментално нестабилна Америка на Тръмп пронизват видимо целия филм, правейки го да звучи почти като арт манифест. Встрани от мрънкането, което е тиха форма на насилие, нарцисизмът на маргинала, разбирай joker-ите сред нас, по форуми, социалки и тн, с компенсаторни механизми винаги ще намери начин да подкрепи най-радикалните форми на изява.

Комикс канавата е само параван, зад който душевно болният се трансформира и зрее в костюма на social justice warrior, събирателен и краен образ на изтикания в ъгъла на подземието малък тиктакащ анонимен бунтовник, тема, която за съжаление ще има безброй причини, да се връща като бумеранг във всяко едно време и да търси реванш на улицата. Отделно от злободневния вайб, филмът на Филипс забавлява и удовлетворява изтънчената душа на нърда припомняйки и класики като “В като Вендета”, например.

Обществото си иска клоуните-подпалвачи, по силата на cluster disorder зависимостите – спомни си какво стана с щурма на тръмписти в Капитолия само преди няколко месеца.

Внимание: Aко искаш да ни подкрешиш, може да си поръчаш як тематичен тишърт от брандити / branditi.com : Жокера, Де Ниро, или Taxi Driver

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.