Windfall (2022)

В криминалния трилър Windfall / Подарък от съдбата (2022) сценаристите Джъстин Ладър и Андрю Кевин Уокър сблъскват огромните таланти на Джейсън Сийгъл и Джеси Племънс без много-много да знаят какво да правят с тях след първия час, затова и се усеща повече като експеримент отколкото друга по-завършена форма.

Джейсън се мота из тузарско ваканционно имение в пустинята. Дърпа портокалов сок от чашата си удобно разтегнат на шезлонг, след което хвърля чашата в нищото, седи, и се наслаждава на гледката на хасиендата. Не бърза да прибере малкото скрити пари и ролекс от къщата. На път е да си тръгне, когато собственикът (Джеси Племънс) пристига със съпругата си (Лили Колинс). Срещата е неизбежна, а изненадата взаимна. Стартира заложническа ситуация. Ясно е, че Джейсън (името на героя му остава неназовано) няма опит в кражбите с взлом нито с насилието, което изпълнителният директор Племънс бързо напипва и обръща против срещу него, първоначално със съвети как да се измъкне и да ги остави на мира.
Непохватността на Джейсън допуска да го заснеме камера на изхода на имението. Връща се при заложниците и усложнява ситуацията, като иска нова, по-голяма сума пари. Асистентката на изпълнителния директор е готова да изпрати сумата, но това ще отнеме около 36 часа – предостатъчно време, за да се объркат нещата.

Сийгъл е решен като прекалено неуверен тип, което позволява на Племънс актьорски да “краде” шоуто в стаята с целия си плам и завлядаваща енергия, липсата на която – при дългия среднощен разговор между Лили и Сийгъл, се усеща пагубно за филма. Избухващият в лицето ни финал леко разочарова, при все че е изпипан. Диаметрално различните, но драстични житейски избори определили позициите на триото в решаващата ситуация са доволно обяснени чрез екшън и конструктивни диалози, спор няма. И все пак..

Подкрепи киноблога: https://www.patreon.com/moviesbg
Тениска от брандити: https://branditi.com/

5/5 - (1 vote)
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.