15 причини Кевин Спейси да ни липсва: Обичайните заподозрени (1990)

Обичайните заподозрени не е поп-група на Стефан Вълдобрев, а кино заглавието с най-главоломен обрат от 95-та, дело на трийсегодишния тогава Брайън Сингър (Public Access), обединил подобно Глутница кучета (1992) плеяда (за пръв и последен път ползвам тази дума) ужасно талантливи актьори. Освен Стефан Вълдобрев, Обичайните заподозрени повлиява армада (и тази за пръв и последен) творци. Официалният плакат с пшодредението на линия мутри е копиран и интерпретиран, къде уместно-къде не, стотици пъти. Самото присъствие на едно място на Кевин Спейси, Бенисио Дел Торо, Стивън Болдуин, Гейбриъл Бърн и Чаз Палминтиери е палиндром.

The Usual Suspects

Нарко-сделка за 91 милиона между унгарци, аржентинци и и турски главорез/и приключва в щатската крими-хроника с епично, обвито в дяволски пламъци клане върху търговски кораб. Наркотици, пари и ясна дестинация в курса на лодката и пасажерите не са открити. Едно име обаче неизменно се появява и изчезва в мъглата от неясноти, която намахания полицейския следовател Чаз Палминтиери се опитва да разсее. Кайзер Созе. Кой е Кайзер Созе?

The Usual Suspects

На разпит в участъка срещу имунитет, единствен оцелял свидетел сакатият престъпник Върбъл Кинт/Бърборко/Кевин Спейси лансира своята версия за събитията довели до трагедията в пристанището. Актуализиращ служебното инфо час по час, Чаз Палминтиери впряга всички лостове на наивната си логика, за да притисне до стената Върбъл.
Върбъл е част от измъкната по-рано от домовете за сводка петорка с досие, сред която полицията търси похитител на камион с оръжие. Липсата на доказателства разпуска заподозрените, всеки от които има пряка или косвена история с останалите. Хора като тях никой не бива да прави грешката да събира на едно място. Веднъж озовали се в компания, глутницата организира удар срещу канал за пране на пари на корумпирани ченгета. Успехът води до следващата поръчка. А тя е от легендарния Кайзер Созе.
Никой не е виждал Кайзер Созе, освен мустакат аржентинец, оказал се сам карго за 91 милиона на тайнствения кораб, на чиято палуба с изключение на Върбъл, един след друг членовете на петицата мистериозно гинат.

На снимки Сингър до последно манипулира всеки от водещите актьори с уверението, че той е Кайзер Созе. Почувствал се изигран, Бърн спретва шумен скандал на Брайън след предпремиерата. Изработеният пуерторикански диалект на Бенисио е повод за незлоблив вътрешноцехов хумор. Тежко заблудения Палминтиери изграе превъзходно, но двата оскара отиват справедливо у Спейси (95-та прави и Седем) и Сингър.

“Обичайните заподозрени” има 99 процента действие, което препятства разтягането на психологизми. Визията е характерно деведесетарска, но конструкцията не е мръднала. Илюстрация за това, колко е важно да бъдеш сериозен (сценарист).

П.П

Причините Кевин Спейси да ни липсва са повече от 15, така че ще трябва отделна статия за това

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

1 thought on “15 причини Кевин Спейси да ни липсва: Обичайните заподозрени (1990)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.