Никой (2021)

Nobody / Никой (2021) e подарък за всеки болен фен на Боб Оденкърк, разписал се завинаги в историята с Better Call Saul, Braking Bad и Mr. Show – в обратна последовавателност. Ако изброените заглавия “В обувките на Сатаната”, “Фарго” и “Обадете се на Сол” не ти говорят нищо, то няма как да оцениш цялостната ирония в напомпания екшън “Никой”, режисиран от руснака Иля Найшулер (“Хардкор”).

Тук ангажиментът на Боб – абсолютен гений, е да съчетае злите бойните умения на Киану Рийвс от “Джон Уик”(Сценарият е на Дерек Колстад, автор на поредицата за Джон Уик) и Лиъм Нийсън от “Твърде лично”. Адски смешна и нелепа задача, предвид всичко, което очевидно Оденкърк не е. Затова и хипстърски погледнато филмът е повече брутално яростна комедия, отколкото всичко друго.

В „Никой“ Боб играе Хъч Мансел (ама че име, като за пудел), систематично подценяван и пренебрегван daddy, който стоически носи стигмата на мухльо. До нощта, когато двойка пишман бандити не нахлуват в крайградската му къщурка. В кризисния момент Хъч отказва да прояви очакваното количество агресия, с надеждата да предотврати сериозно насилие. Синът му е меко казано разочарован от проявения пацифизъм, съпругата му (Кони Нилсен) също. Дотук (и само дотук) зададената постановка много напомня началния възел в европейския “Форсмажор”.

Инцидентът много бързо разкрива истинската комбат-същност на Боб, и ти просто не може да повярваш в какъв съвсем истински, неиронично хореографиран кичозен екшън попада милият ни той. По-шокиращ в подобно алфа-амплоа би могъл да бъде единствено и само Уилям Мейси или Саймън Пег, да речем.

Найшулер може и да не се нареди сред любимите ни режисьори, но пък копелето има нюх за долари кино бизнес, който навярно ще доведе и до логични продължения, след като финансовия успех на Никой е безспорен факт. Пазарът като каже дай… Предният безподобен стероиден руски съксес в Холивуд беше на Тимур Бакмембетов. Тук Иля е имал поне далновидността да подбере за зъл антагонист Алексей Серебряков – брилянтният актьор, изиграл главната роля във филма на Звягинцев “Левиатан”, познат и от английския сериал McMafia. Плюс разкошните олдтаймер-легенди Кристофър Лойд и RZA (не можех да повярвам , че и той е там) за мизансцен. На финала даже разточително разлива будершафт шампанско с хита на “Енимълс” Oh Lord, Please Don’t Let Me Be Misunderstood, същата шлагер-мегабомбичка, с която Куентин ни пръсна фитила финално в “Имало едно време… в Холивуд”. 

Капризният, извратено ояден масов зрител отваря ниши за всякакви дигитално синтетични хибриди в този шоубиз, и Боб Оденкърк – не че съм го чул да се оплаква и копнее за инди синема, няма да бъде пощаден от това.

Ако ни харесваш такива каквито сме, и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш. Цък ТУК и поръчай тишърт с Боб Оденкърк от сайта branditi.com!

Последвай ни и в IG: @movies.bg

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.