Рийз Уидърспуун в Wild (2014) – как се изкупува вина?

Wild(2015)

Wild е на познатия Жан Марк Вале и предхожда Demolition. Отново трогателна история за оцеляване на силна в слабостите и единна в разединението жена.

Оцеляване на пътя, заради пътя и въпреки пътя във всеки смисъл на думата. Рийз Уидърспуун е избрана от от Шерил Трейд да изиграе нейното 26 годишното аз, от станалата й бестселър по света биографична книга Wild.

Пометена от лични драми Шерил хвърля ръкавица на Тихоокеанския хребетен път – близо 1800 км. туристическа пътека, от пустинята Мохаве през Калифорния и Орегон, чак до щата Вашингтон, с цел да изпълни със съдържание житейските уроци, които майка й (Лора Дърн), наскоро починала, й е преподала в семейство маркирано от агресия. Неподготвена, импулсивна, но безкомпромисно  упорита в решимостта да изпита здравината на духа си, от ранима и раняваща Шерил добива така нужната й трансформация.

Филмът има всички съставки за хит. Всеки е имал и има проблеми, както с ежедневната си мотивация, така и с произхода на чувствата си. Роденият в разкъсано от дрязги семейство търси близки отношения с хората през целия си живот, в обратния вариант търси себереализация.

Историята на Шерил показва, че едното може да послужи за изпълнение на другото.

Писането по женски надъхващи строфи от Емили Дикинсън и Робърт Фрост в тетрадки по спирките на пустинята идва в повече, но е нищо в сравнение с флашбек епизодите с Лора Дърн – чудовищно добра, с годините става все по повече от всичко, като Шарлот Рамплинг, например.

С известна безкритичност, човек може да приеме, че Wlid не е сантиментален и поучителен, а умело нивелирана драма за жена посегнала към класически прийоми за рехабилитация на достойнството си, оплетено в трънака на компулсивен секс, наркотици и семейни скандали.

Поставените на дневен ред въпроси, така или иначе са вечни – Може ли човек да предаде опит на друг, може ли да заобиколи приближаващите го бъдещи грешки.

Как се изкупва вина. И, нещо, което вътре не видях и никак не е по Хана Аренд, но ми се струва съществено – изкупваш ли вина, израстваш ли лекувайки угризения със самоналожени препятствия и с кеф от преодоляването им?

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.