Итън Хоук рисува портрет на една уникална личност в Born to Be Blue

Звездата на Born to Be Blue, Итън Хоук, е запленен от идеята да играе Чет Бейкър още отпреди двайсет години, когато Ричард Линклейтър възнамерявал да ситуира историята си в деня, преди първата доза хероин на Чет.

Проектът, може би за добро, не събира нужното финансиране, Хоук остарява, и, ето, появява се офертата на Робърт Будрьо – автор демонстрирал траен интерес към живота и наследството на Чет още от 2009-а с късметражния The Deaths of Chet Baker. Впрочем, Stephen McHattie (великолепен), играещ Чет в късометражния, в Born to Be Blue пресъздава баща му.

Филмът на Будрьо е пълен с отражения. Хоук играе Бейкър, който на свой ред играе себе си от преди двайсет години.  Биографичните факти са следвани, но не дословно. Самият Чет в интеревюта дава разнопосочни отговори през годините. Най-важните моменти от кариерата му са налице – признието от Чарли Паркър(Стан Гец го оценя първи, но е скипнат), от Майлс – другият велик тромпет и Дизи; мястото, което гласът и пръстите му извоюват през 50-те. Не е подминат и жестокият побой, от негови дилъри вероятно, след който губи зъби, увереност – всичко. Осем години му трябват за да се закрепи и стигне старото си ниво на изпълнение. Лентата стига до заявката му за завръщане на сцената в Ню Йорк и необратимите избори, които прави за да разтегне времето и загребе материала, скрит зад всяка нота.

Между зависимостта към хероина и таланта Будрьо не слага знак за равенство, те са симптоми за по-дълбока рана. Към уязвимостта на гения подхожда с уважение, търси причините другаде – “Били Холидей не умря от свръхдоза, ченгетата убиха Били Холидей, като я притискаха всеки ден ” – крещи Чет. Как се справя артистът с депресията, с проблемите, с тревогата. Въпроси, които ангажират Хоук дългосрочно, често може да бъде чут да говори за идолите си Робин Уилямс, Ривър Финикс, Филип Сиймур Хофман; за пластовете болка под повърхността, невидими за критиците. Това го стимулира да се отдаде максимално за ролята си. Born to Be Blue не е просто филм за джаз музиката, нито Чет е използван за ключ за достъп до тази култура. Това е картина за една уникална личност, споделяла общото страдание (до 88-а), оставила неповторимо и вдъхновяващо наследство.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.