Неистово смешен Бил Мъри в Rock the Kasbah

Не е политкоректно военен филм да забавлява, на всеки жертващ реални животи конфликт е редно да се гледа с окото на плачещата Дева Мария от Сиракуза, но и хуморът в Rock the Kasbah не е монтипайтъновска сатира, нито остра, ала сашабаронкоен– провокация с Близкия Изток. Бари Левинсън опакова своя апел към човечеството в пацифистки жизнерадостната атмосфера на едноименното парче на The Clash. Защото да разработиш история, в която тинейджърка от племе с традиционно родова структура печели музикално риалити в Кабул, благодарение на американец, не е нищо по-малко от горчив оптимизъм.

Бари Левинсън не дърпа механично струните за съчувствие и емпатия. В Rock the Kasbah хуморът е зрял до поука, но не дразни. По ирония на съдбата музикален агент и откривател на таланти, озовал се в Афганистан да обира трохите на несъстоялата си кариера, попада в ситуация, в която трябва да се оправи без пари, паспорт и звезда, която да оправдае неговото присъствие. Циркулира между оръжейни измамници, вип проститутка с бизнес нюх, пущуни с дебела подочна линия, затъкнали в пояса ками и комаондо Брус Уилис, събиращ материал за милитъри-биография. Там среща и самородно шлифован талант, скрит зад пурпурна бурка – афганка, цитираща персийски стихове на Руми на перфектен английски, с певчески дарби за милиони. На тези географски ширини пеещите жени се поощряват със бърза и болезнена смърт, което само амбицира американеца да оправдае на дело думите на Достоевски за красотата и света.

Бил-факин’-Мъри е всичко за което си заслужава да се гледа филма. Ричи Ланц носи логично необоснования хъс на камикадзе и спиращата времето философска игривост на човек загубил всичко, освен желанието за още един триумфален танц, с размахан гордо среден пръст. Интуитивно или не, без съмнение Бил Мъри  притежава автентичната сила на освобождаващото и неподправено смешно, плюс гарантиращия достоверност на горното вид на интергалактически крушенец.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.