Великият Джийн Хекман в Нощни маневри

– Кой печели? – Никой. Едните губят по-бавно от останалите.

Надрусаният проституиращ седемдесетарски Холивуд, плюс липсата на късмет в бейзбола са предопределили клиентелата на детектив Мозби (Джийн Хекман) от повехнали кинозвезди, търсещи печеливш компромат за шантаж. Яде го въпросът на Бергман от “Фани и Александър” – в кой момент човек става второразряден.

Хари не винаги е улеснявал разводи. Усещането, че заслужава нещо по-добро е смътно. Животът без патос, подчинен на мише събиране на улики, следи и нишки го е обезцветил, бавното потъване компенсира с работохолизъм.

 night moves 1975

Изхвърлена на брега “златотърсачка”, с порочни планове за наследство пуска Хари по дирите на дъщеря си. Хари намира и отнема свободата на бегълката лесно. Борбата е с моралните скрупули и между другото с контрабандисти, киностудийни пиявици и прочие ноар-сървайвъри от двата пола.
Балансът е между чандлърова кримк, социален и лично екзистенциален коментар. Използвайки профи-уменията си Хари идирва баща си. Когато го открива, логично, съвсем по “Първият човек” на Камю, не произтича много. Мимоходом споменато откровение и втори важен акцент. Първият е прословутата шахматна партия между K. Emmrich (White) vs Bruno Moritz от 1922-ра, дала заглавието на филма, и квинтесенцията на която Хари обяснява в кадър.

Night Moves (1975) е вторият от общо трите филма (Bonnie and Clyde, 1967; Twice in a Lifetime, 1985) на Джийн Хекмън (отново Хари след The Conversation, 74-та) с известният през 60-те и 70-те Артър Пен, и дебют за Мелани Грифит (18г.), която както хипи-героинята си същата година бяга от Типи Хедрън и Питър Грифит, за да сключи брак с Дон Джонсън.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
4.40 avg. rating (89% score) - 5 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.