Blind Chance (1981)

Przypadek

Przypadek / Случайност / Blind Chance (1981) е предизвикателство за издръжливостта на зрителя с упорития фокус, внимание и натиск, които Кешловкси кинематографично упражнява. Тривиален инцидент на гара става пресечна точка между три вариации, по които лентата развива живота на главния си герои в комунистическа Полша. Моралните и емоционални избори на протагониста във всяка една влияят и предопределят неговата и на околните съдба по различен и необратим начин.

Случайността, късмета и ефимерността на битието Кешловски вмъква и изследва във всеки свой филм, но само тук любовта, емоционалната отговорност и пътищата на личната свобода той конфронтира, или по скоро предпоставя без да съди, с акта на индивидуалното предателство в един режим на колективна заблуда.

Младият Богуслав Линда (Остатъчни образи) е прекрасен в ролята си

Въображението и творческата воля на Кешловски да разгръща тъканта на времето позволяват да видиш и изследваш заедно с него последствията от действията на един човек, волни, неволни, едновременно хаотични и съдбовни, живот в който личните планове, идеологическите позиции и емоционалният интериор са заложници и страдат от собственият си патос, амбиция и желание за контрол.

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.