Да ходиш по вода (2018)

Walking on Water

“Да ходиш по вода” на Андрей Паунов проследява процеса по създаване на “Плаващите кейове” – една от последните мащабни инсталации на Кристо. Зрителят вижда творческите дилеми отвътре от перспективата на воайор. Организирането на проекта на място прилича на военна операция, съпътствана от съответните за нея команди, маневри, реорганизация и щабен анализ. Филмът на Паунов е запечатал точно тази автентична и неподправено електризираща атмосфера, в която напрежението от огромната отговорност се “реже” във въздуха. Филмът е ценен, а и красив документ за всеки художник, съвременник на Кристо, доста повече отколкото всеки един уъркшоп би могъл да бъде.

Начинът на мислене на Кристо е илюстративно онагледен в ключови за кейовете моменти на криза, в които няма лесни решения. Трансцеденталната виталност на създаденото, неговата мимолетна преходност, в съчетание с препятствията и предизвикателствата на местна почва взаимно се обуславят, и в крайна сметка перфектно съчетават като пъзелните модули, изграждащи уникалната платформа на инсталацията. Класическото усещане че ставаш свидетел на нещо по-голямо от живота, е критерий, който художествените качества на документалния материал определено покриват.

Walking on Water (2018)

Арт-концепцията, наследството, творческият завет и всички останали отворени въпроси около и за личността и значението на Кристо са пластове към които, слава богу, Паунов не посяга директно, оставайки верен на конкретната задача да архивира и обхване въздействието на хаотичните емоции и възбуда, да придаде физическо измерение на случването на единствения по рода си, а вече автоматично и исторически и културологичен лендарт феномен.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.