Pain and Glory

Всеки филм на Алмодовар е личен, но специално Pain and Glory, заради натрупаният житейски опит в десетилетия правене на кино се явява откровение и изповед едновременно, достоен подарък за седемдесет годишнината на режисьора.

Инспириран от Фелини Болка и величие предлага ретроспективен разказ на възрастен режисьор, който изследва корените на своето творчество през чувствителността и болката.
Антонио Бандерас е най-логичният избор за алтер егото на Алмодовар, свързал кариерите на двамата още в ранния си „Лабиринт от страсти“ (1982), а после в „Матадор“, „Законът на желанието“, „Жени на ръба на нервна криза“, „Ела, завържи ме“, „Кожата, в която живея“. Доверието, провереното в годините приятелство и споделените възходи и падения са лепилото, с който двамата създават Болка и величие.

С параболата, която хвърля към детството и юношеството си Алмодовар открива произхода на креативността си в момента на сексуалното си съзряване. Двете нишки се развиват и допълват неразривно свързани. Меланхолично цветен, почти само в близки планове, Болка и величие разказва интимно за тревогите, самотата, ранимостта, слабостите, фобиите и любовите на инакомислещия, за перипетиите на душата на артиста. Без мелодраматични похвати, с твърда нежност и упорита искреност биографичното е пречистено до знак.

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.