Warrior (2011)

Първият час от Warrior (2011) ни запознава поотделно с двамата братя – Брендън и Томи (Джоел Еджъртън и Том Харди). Брендън е гимназиален учител, женен и с деца, докато Томи е морски пехотинец, служил в Близкия изток. В гимназията двамата са били борци, тренирани от баща си Пади (Ник Нолти). Травмиращи обстоятелства и дисфункционално семейство ги разделят, за да може после животът да ги заключи един срещу друг в октагона.

Въпреки че бързо става ясно, че Брендън и Томи ще се срещнат на ринга зрителят няма фаворит – разбираме и съчувстваме и на двамата герои. Режисьорът и съсценарист Гавин О’Конър подготвя почвата за това противопоставяне максимално честно – мотивите за отчуждението, дисфункционалното семейство, болката и омразата са внимателно отразени. Целта на физическия сблъсък е опрощението, а то никога не идва по лесния начин и иронично понякога отнема цял един живот.

Когато майка им напуска баща им алкохолик, Томи е този, който отива с нея в Калифорния и я гледа как умира. Брендън остава с баща си. Когато се запознаваме с Пади във филма, той наближава 1000-ия ден на трезвеност. Ник Нолти е великолепен в ролята на този образ на изгубена в развалините на миналото си отломка. Уменията на Джоел и Харди (Том и до днес се занимава с BJJ) по смесени бойни изкуства са на достатъчно добро ниво, за да не изглеждат бойните епизоди дървено любителски.

Тук няма супергерои или пропагандно разделение на добри и лоши. Супергероят винаги в крайна сметка защитава статукво, а то винаги е консервативно. Участието на Франк Грило, мой любимец, е бонус. Открих го за себе си в Lamborghini: The Man Behind the Legend, 2022. После за моя приятна изненада разбрах, че обича и практикува смесените бойни изкуства от десетилетия. Toй стои за документалния проект на Нетфликс Fightworld (TV Series 2018– ), за който е почерпил вдъхновение от No Reservation tour-овете на непрежалимия Антъни Бурдейн. Франк отново играе треньор на мма бойци и в сериала Kingdom (2014-2017).

Подкрепи киноблога: https://www.patreon.com/moviesbg
Тениска от брандити: https://branditi.com/

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.