Класически Уилям Фридкин във Френска връзка (1971)

“Френска връзка” е крими-екшън класика от Уилям Фридкин, един най-големите, още живи режисьори. Фернандо Рей, Джийн Хекмън и Рой Шнайдер – заедно! Последните двама са нюйоркска патрулна двойка с реален прототип в живота, един от които консултира филма. Достоверност, суров реализъм и олдскул игра, все омоними бонбон.

french connection

Седемдесетте – епоха, в която никой не се взима толкова сериозно, че да иронизира живота. При Фридкин няма актърс-студио шикалкавене, предпазни колани (във всеки смисъл) и пилеене на бюджет за сценарий с психологични обрати (една от началните реплики е “никога не вярвай на черен”). Само безцеремонно търкане на брони, небръснати мишници и здраво маратонно бъхтене от двете страни на Хъдсън. Добрият подъл, расистки Манхатън, в който Уил-StayClassy-Феръл е бил на 4 насрани годинки. Хекмън, с фигурана баскетболист, е млад, нервен, неудовлетворен, с подходящия фейс на бияч и предекранен тренинг.

С балансираният Рой (“Ах този Джаз”) тъпо и упорито спринтират след Фернандо Рей, изискан наркобарон с петлик в ловната шапка и европейски сарказъм в мустака. Денди-марсилецът цака служебните хрътки отвсегда. Добра камера, монтаж, език. Половината фамозна авто-гонка е снимана без разрешително, както си требе за христоматия от ранга на Пекинпа. Нищо общо със съвременното кино, role model без фолъри. Може би само “Ронин”, но той така или иначе е на Франкенхаймер, сглобил “Френска връзка 2” 75-та.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

9 thoughts on “Класически Уилям Фридкин във Френска връзка (1971)

  1. пристрастяването и после отказването от дрогата във втората част доста ме впечатли

  2. И мен също доста ме впечатли как е изиграно самото пристрастяване и след това каква воля е необходима за човек, за да спре да се дрогира и да продължи живота си нормално и да се развива. Определено това е филм, който си заслужава да се гледа не само веднъж и смятам, че ще остане и за поколенията или поне за онези ценителите. Радвам, се че ни го показахте, гледам доста филми, но не бях попадала на това заглавие, лично мой пропуск.

    1. Бихте ли се предствила, г-це Курсове по английски за деца?

  3. Роб Шнайдер и Рой Шайдер са двама различни души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.