I-Lived – Адвокат на дявола за смартфон юзъри

Джош е нервен тийн, който търсещ отчаяно вниманието на IT скаутите, като ревюира атрактивно апове в частен видеоканал в тубата. Като ревюист е талантлив, прави го с нужното актьорско вживяване.

Актьорът Джеремая Уоткинс, така или иначе, е стендъп комик. Героят му прилича на младия Фредерик Бегбеде. Което е по-добре отколкото да кажа, че е нещо като българския Емил Конрад на аповете, но без овчата инфантилност, нали? Хуморът и иронията, с които Джош оценява айти продуктите за забавление му трупа хиляди събскрайбъри.

Основната цел в живота да забие пиче, обаче си остава мечта. А по ирония на съдбата най-добрият му приятел, доста по-грозен от него филипинец, е собственик на сайтове за запознанства и чука източноевропейки. Именно трудностите в интимната област мотивират Джош да експериментира с поредния софтуер. Апликацията I-Lived е нещо като лайф коуч за тийнове в нужда, ама с практични съвети. Интерактивна джаджа, за която Джош вижда в нета тестимониъли на огромно количество пъпчиви хора.

Джош ъплоудва въпросите си на начинаещ сваляч, а отсреща му връщат насърчителни фийдбеци с максимално конкретно инфо. Апликацията работи толкова добре, че подсказва на Джош кой е любимия коктейл на мацка в бара. Зарибен, Джош сляпо следва командите на I-Lived и получава всичко, което си пожелае Включително и здраве за болната си от рак майка.

Драмата настъпва когато в пристъп на моментно възгордяване Джош изтрива апа. Не само че губи всичко, но и прекрасно разбира какво ще се случи с душата му, когато повторно се подчини на анонимното влияние. А да се спре да го направи той не може.

I-Lived movie

I-Lived / Мреживот (2015) находчиво пародира обсесията на младия съвременник по технологии, улесняващи битието му на (смъртен) бог. Както е казал Парцалев, смехът е сериозна работа и трябва да се внимава човек да не бъде разсмиван с глупости. Franck Khalfoun, добре познат от стилния хорър “Маниак”, римейк с Илайджа Ууд, следва тази максима като заменя “разсмивам” с “подигравам”.

Вярно, филмът му е обременен от жанрови клишета, а набиваната алегория с рогатия си е дразнещо траши, но не могат да се отрекат достойнствата на камерата, монтажа и убедителната игра на момчето.

В I-Lived няма киноиновации, но идеята е pimp-ната вещо и точно заради това непретенциозният зрител ще се припознае лесно. Адвокат на дявола за смартфон юзъри. Апропо, българскит превод на заглавието кърти.
П.П
Ето и един хумористичен вариант от Алек Попов, в който гадно копеленце изнудва “сатаната”.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.