Дим (1995) – да създаваш моменти за момента

 ”Мога да помоля за цигарa на всички езици”. David Bowie

Отдаването на проекта е пълно, щом след снимките същия екип снима продължението на лентата Blue In The Face, което Остър по стечение на обстоятелствата е принуден сам да режисира. Удоволствието на замесените от сценария е видимо дори и у второстепенните персонажиДим (1994)

Всичко е до това да създаваш моменти за момента.
Рoбин Уилямс / Краля на рибарите

Smoke (1994) е интимен филм на Уейн Уанг, изкарал за първи път Пол Остър (сценарист) извън кориците. Мястото, разбира се, е Бруклин, Ню Йорк и героите са малка група блуждаещи приятели, почти като тези от Тортила Флет.

Оги Рен (Харви Кайтел) е собственик на тютюнопродавница на ъгъла на Трета улица и Седмо авеню. Всеки ден в един и същи час той снима своя ъгъл под една и съща гледна точка.  Улавя невидимото, това, скритото зад умислените минувачи и еднаквите фасади. Делото на живота му е само една от историите, с които Остър натиска правилните бутони.

Тук е и самият автор под името Пол Бенджамин (Уилям Хърт), разказващ култовите истории за това колко тежи димът на цигарата, как син-скиор намира замръзналия си баща след двайсет години по-млад от него,  и как Бахтин по време на блокадата на Ленинград, цигара по цигара изпушва собствения си труд.

Венец на магичното слово е коледната приказка на Харви Кайтел, споделена сред много дим (тук концепцията е всички задължително да пушат) за финал.

Преди него имаме откъси от две велики песни на Том Уейтс, типичното за Остър автоцитиране, namedroping, двойно разгледано бащинство (шапки долу за Форест Уитакър), както и крими сюжет с вкус на арт-проект.

William-Hurt-in-Smoke

If you’re gonna die, what’s more important, and good book or a good smoke? So he smoked his book.
Paul Benjamin

Отдаването на проекта е пълно, щом след снимките същия екип снима продължението на лентата Blue In The Face, което Остър по стечение на обстоятелствата е принуден сам да режисира. Удоволствието на замесените от сценария е видимо дори и у второстепенните персонажи.

Smoke movie poster

2011-та се случи да се завъртя около Трета улица и Седмо авеню. Там истинска тютюнопродавница никога не е имало, но към мен се залепи размъкнат тип. Държеше да ме въведе в подробности около някогашните снимки. Беше герой от “Нюйоркската трилогия”.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 5 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.