Manhunt: Unabomber

You Can’t Eat Your Cake and Have it Too

Поредицата на Discovery за ЮНАБОМ, се нарича „Manhunt: Unabomber”. В главните роли са Сам Уортингтън като агента от ФБР и криминален профайлър Джим „Фиц” Фицджералд; Пол Бетани e Теодор Казински.
Казински е математически гений, който в периода 1978 – 1995 г. изпраща 16 писма-бомби до различни цели, по някакъв начин свързани с технологии (като университети и авиокомпании, откъдето идва и прякорът му Юнабомбър от щатското UNiversity & Airline BOMber), като убива трима и ранява двадесет и трима души.
Видеото с Пол Бетани е достатъчно инфромативно за биографията на Тед и фокусът на сериала:

Бетани съумява да пресъздаде тихата ярост, зад контролираната фасада на Качински, с множество препратки към миналото на атентатора предопределило разрушителния му път. Цял епизод е посветен на спомените от времето, когато мозъка на 16 годишния Тед е буквално е пържен в Харвардския университет, в рамката на унизителен и потъпкващ всякакви човешки права психологически експеримент, воден от някогашния му ментор Хенри Мъри (има много материали в мрежата за това). Без да се навлиза толкова дълбоко под повърхността на психологията на героя са илюстрирани и всички други моменти в които Тед се е чувствал предаден. Бетани е приятен. Изглежда запознат с историята на Тед, но не и достатъчно ангажиран за да му вярвам.
Уортингтън в ролята на интровертния, но упорит Фиц за съжаление участва предимно в шаблонни диалози. Странно неглижиране от странан на създаателите на сериала. Семейството и неговите проблеми като цяло са безвкусни и не задържат интереса. Елизабет Рийзър и Кийша Касъл-Хюгес – съответно съпругата и партньорката на Фиц, са абсолютно невзрачни. Най-окарикатурен и схематичен е героя, изигран от Джереми Боб, който се противопоставя на методите на Фиц. Начинът, по който е представена вътрешната битка във ФБР е доста инертно и меко казано скучно.

Долното видео е с истинския агент от ФБР, който Сам Уорингтън играе. Фиц е човекът лансирал и прокарал терминът forensic linguistic сред разследващите убийства агенции. Именно той е ключовата брънка в случая с Тед Казински. Единствено на база език и граматика (виж идиолектика), сравнявайки стотици документи, писма и анализирайки упорито манифеста на Тед, той успява да в критичен момент да убеди щатски съдия да издаде заповед за заповед за обиск на кабината на Тед и да го заловят по правилата. Останалото е история.

Подкрепи киноблога: https://www.patreon.com/moviesbg
Тениска от брандити: https://branditi.com/

5/5 - (8 votes)
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.