Домът на Гучи (2021)

Епично разгърнат в три часа Домът на Гучи се усеща като комбинация от комедия дел арте и старогръцка драма. Така го е търсел преднамерено и Скот. През цялото време филмът адски много напомня стилистично и по структура Всичките пари на света (2018). Филмите на Ридли Скот са толкова калкулирани и техничарски прецизни, че това води неизбежно до студена стерилност и предсказуемост. Ридли Скот е добър артизанин, човек на правилните избори и не мисля , че негов филм отива и се помни отвъд това – на добре свършената работа и ангажименти. Търсената епичност в Гучи навява асоциации с широкия размах в иконографията на Скорсезе, но художествено няма шанс да я конкурира. Иначе всеки един сегмент като игра, диалог, заснемане са екзекутирани в перфектен тайминг. Героите са стилизирани като в оперета, до ръба на шаржа.

Персонажите на търговската фамилията са много и всичките са в упадък, както си подобава на една позагнила в разкоша си модерна империя. Рамката на филма представя тяхната пазарна мощ, залез и възраждане през ключови драматични моменти (предателства), всичките инициирани от жадната за власт на Патриция, която се намърдва като троянски кон в семейството и преди да я осъдят за убийството на мъжа й Маурицио Гучи/Адам Драйвър, елеминира с интриги всяка една гучи-фигура от шахматната дъска. Лейди Гага не би могла да желае по-сочна и пивка роля. Кроежите и подмолните схеми на алчна за власт и завладяване на територия жена, барабар в съюз с гадателка (Салма Хайек) – иронично, мъжът на Хайек притежава активите на модната къща към днешна дата – са архетип, независимо от водевилния привкус.
Участието на Ал Пачино е сякаш пародийно намигване към ролята му в Кръстника(1972). Към Майкъл в Кръстника паралел хвърля и трансформацията на Маурицио. Чудесен “костюм” Ридли Скот е скроил и за Джереми Айрънс. Най- впечатлява Джаред Лето. Неговият идиот Паоло е толкова пипната бурлеска, че извиква яростен смях всяка една секунда, все едно е в клип на Beastie Boys. Физически Лето е направил чудеса. Докараният му акцент е мастерклас.

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.