Bruised / Насинени (2020)

В Bruised / Насинени (2020) Хали Бери (55 годишна) я виждаме да играе mma файтър от класата на Валентина Шевченко (консултант и камео). Никнеймът на Джаки Джъстис е Pretty Bull. Възрастта на Бери е сериозен аргумент да погледнем с повишено внимание на проекта й. Като фен на смесените бойни изкуства и всички ивенти организирани от Дейна Уайт и UFC бях изумен, когато за първи път я видях да открива официално събитие в мейн картата на организацията. После разбрах , че тя от години тренира в зала и подкрепата й към жените-бойци не е от вчера. Филмът й е едновременно личен, заради припокриването със собствена биография и интереси и в същото време лансира правото на една жена да избере за професия спорт считан доскоро за изцяло мъжка територия. Получаваме усещането, че тя рискува всичко в октагона, за да може да каже, че поне е опитала.

Рамката на Bruised иначе е обрулена до най-същественото. Формулата е до болка позната. Челно посрещащ неволите на живота ъндърдог събира сили за one more shot. Категорията е “петел”, flyweighit; турбо-Кат Зингано oт Белатор даже вече нещо съди Бери за пропуснати ползи, но това нас не ни вълнува.

Новото в продукцията на Нетфликс са попълнините политкоректни кутийки – израснала в токсична среда, сексуално насилвана от любовниците на майка си самотна чернокожа майка, е под крилото на друга чернокожа лесбийка/треньор, за да се пребори за правото да бъде до сина си. Уважението и статуса й в обществото зависят от поразяващата сила на юмруците й – колко по-оголено би могло да бъде?

На чекнатите политкоректните кутийки аз гледам в случая със снизхождение. Предизвикателството, малките победи, които дават драйв и смисъл на живеенето, са нещата които взимам и остават у мене след филма. Чисто технически, мисля че жаргонът, тренировъчният ритъм и етика от света на MMA са спазени коректно и едва ли ще има състезател от двата пола, който да уличи Бери в претупване или изопачаване на правилата и живота в това затворено общество. Референциите към кино образци в жанра, от Роки до Sauthpow са твърде много за да ги изброяваме. Най-приятна ми е тази с The Wrestler. Драматично филмът е повече от спортен екшън, Бери е като излязла от “Бала на чудовищата”, в който за пръв път ме впечатли. За съжаление актьорите (с изключение на чернокожата треньорка лесбийка) във второстепенните роли не са дори близо до нивото й, добра новина е че нито Еминем, нито 50Cent учатват. Като мъж съвременно актуалната феминистката girl/women power нотка изобщо не ме дразни. Чернокожите самотни майки и изоставени деца в гетото имат нужда от подкрепа и окуражаване. Освежаването на техния екшън герой или дoбавяне нов такъв след споминалия се талантлив Чадуик Боузман от Black Panther (2018) е съвсем в реда на нещата.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Последвай ни и в IG: @movies.bg

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.