Фарго (1996) – благият сън на Бекет

Jerry works in his father-in-law's car dealership and has gotten himself in financial problems

The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera. Dorothea Lange

Фарго е от филмите, които ни дават надежда в трудни времена, като например когато току що сме гледали Don’t Look Up(2022) и сме сериозно притеснени за бъдещето на киното. Въобще, братя Коен са надежда. Черната им комедия, за която взимат награда за най-добър режисьор 96-та в Кан, към днешна дата е абсолютна класика, без която най-малко едноименния сериал от 2014-та (три сезона до днес ) не би бил възможен.

“Малко градче с голямо престъпление в смъртоносен студ”. Фарго. Северна Дакота. Мейси взима ролята си буквално сам – заявява на Коен брадърс, че няма да им позволи да съсипят филма си като го игнорират. Така се нарежда в златния списък, редом до Стийв Бушеми, Питър Стормеър, Франсис МакДормънд.

Иронията на братята сочи еднопосочно абсурдността в бесния стремеж човек да се измъкне на всяка цена невридим от собствената си житейска каша. И колкото повече напредва в пъклената си изобретателност човек, толкова повече той се отдалечава от разсъдъка, семката, центъра си. Лудостта и паниката родени в желание да адвокатстваме за себе си могат да придобият хипертрофирали размери. Такива размери придобива нелепата история на неудачниците във Фарго. Тяхната активно търсеща оправдание малоценност ги тика “доброволно” във фуния, в която кризите ескалират със злокобно темпо. Героите на братята са универсалните несретници, местата за снимки също са скучно истински – това някъде някому се случва, няма никакво съмнение; осъзнаваме го с ледена категоричност.
115 години след рождението на най-големият майстор на абсурдизма Самюъл Бекет само може изкушено да спекулираме какво въздействие би оказало киното на братя Коен на автора на В очакване на Годо, ако можеше да го види. Толкова истини живеят в мрака, към който гениалното им въображение протяга ръце.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Последвай ни и в IG: @movies.bg

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

1 thought on “Фарго (1996) – благият сън на Бекет

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.