Брадли Купър и Ема Стоун си играят на железни орли в ALOHA (2015)

Aloha изгледах заради Бил Мъри – ексцентричен билионер мегаломан, със съвсем конкретни амбиции за персонална хегемония там горе, в небето, нещо като антипод на почти канонизирания Ричард Брансън.

Брадясала мутра и крив косъм за усмивка са целия му необходим реквизит. Мъри все пак не е единствения свеж полъх в комедията на умния и подбиращ проектите си Cameron Crowe (Джери Макгуайър, Почти известни, Ванила Скай – римейка).

Браян Гилкрест/ Брадли Купър е лавиращ между всякакви лагери оръжеен консултант с топ хонорар. Привлечен е от Мъри за да хвърли златен (буквално) прах в очите на прагматичния крал (с як тишърт) на местните, докато под носа на щатското правителство и военновъздушен флот се подготвя изстрелване на сателит натъпкан с оръжия, нещо като троянски кон, с цел е да саботира мира globally.

Обратно на имперско-макиавелианския проект на Мъри, са крехките, интимни и до болка познати взаимоотношения в триъгълника Гилкрест, наивно романтичната Ема Стоун – ослепително надъхан и опрятен железен орел с чин капитан, и старата любов на Брадли – чувствената и естествена до последната си бенка Рейчъл Макадамс. Манипулациите надолу-нагоре по служебната йерархия и маневрите в сферата на личното, са си печеливша кръстоска. Като бонус идва Дани Макбрайд – неузнаваем без къдравото Vice-киче и каруцарския речник, и с ала Том Сайзмор маниери.

Неизбежната средняшка поука накрая вади зъбите на спейсхищника Мъри без упойка и кичи с тях съвестта на милозливия Гилкрест, за благото на тъпото, заслужаващо поне малко апокалипсис човечество. Кога е било иначе.

Малко отклонение – На Бил Мъри така или иначе през по голямата част от кариерата му не му върви, особено 80-те, когато киното е било под похлупака на автоцензурата. Героите му са симпатично-прецакани индивидуалисти, които накрая обаче – в последните 20-30 минути на филма рязко преживяват трансформация, почти се извиняват за това което са били и СА, усмихват се корпоративно коректно, и се вливат с готовност в редиците на обществото.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

5/5 - (15 votes)
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.