Stander (2003) – да станеш престъпник от срам към расата си

Stander (2003)

Освен постера си, този филм не притежава нищо стандартно. В Stander Томас Джейн играе реалната личност Андре Стандер, потомствено ченге в Йоханесбуг от началото на 80-те и легендарен с дръзките си банкови обири крадец.

Андре се трансформира в Стандер заради белия цвят на смъртта в Южна Африка, от срам към произхода и потеклото си,

заради репутацията си на стреляща маша, която инертно е приел в наследство. Stander не е криминален екшън. Stander е филм за отровните последствия на апартейда.

Количеството откраднати банкноти е пропорционално на неудовлетвореността на Стандер. Филмовата му представа за щастие- с-любовта-на-живота-му-на-плажа-в-Лодърдейл-Калифорния-отново-18 годишни, е толкова възможна, колкото и щастието за носещите ежедневен тормоз южноафриканци.

Когато все пак стига Лодърдейл, сам, едно плажно момиче го припознава с детектив Старски от осемдесетарския култов полицейски сериал “Старски и Хъч”. Стандер приема флирта с въпроса “-Какво би било, ако Старски беше престъпник?” “- Що за сериал би било това?”-възмущава се къдрокосата блондинка и отнася коктейла си далеч от Старски.

stander

Един от най-силните моменти, е когато Стандер влиза в мрачен и препълнен с чернокожи от различни поколения клуб. Търси Темба Мгуни. Намира го. Казва му кой е на африкаанс. А той е човекът който е убил “по служба” сина му Оставя бащата да излее мъката си с бастуна върху тялото му.

В щаб-квартирата се прибира лазешком, окървавен, разочарован. Разбира, че синините са кратковременна утеха.

Томас Джейн (Dark Country, The Mist , Dreamcatcher , Boogie Nights – винаги съм го харесвал) носи с лекота тежкия костюм на Стандер. Работи чисто, без злоупотреба с актьорски хватки. Диалозите му с другите двама от бандата са красиви, oтчаяни, като в “Мъже без жени” на Хем.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.