My Son, My Son, What Have Ye Done (2009) – Вернер Херцог с антични алегории и съвременни проклятия

Някои играят своите роли. Други ги живеят. My Son, My Son, What Have Ye Done (2009)
My
Son, My Son, What Have Ye Done е чудесен не защото е странен и мистичен – как другояче щом Дейвид Линч представя Вернер Херцог – а, защото идеално балансира true story линията с характерния творчески инструментариум на режисьора, обогатен от фламинги, щрауси и ала Кронос квартет контрабаси.

My Son, My Son, What Have Ye Done

Изненади в сюжета (сценарий Херцог и Herbert Golder )няма, както няма и каквито и да било неизвестни. И въпреки това филмът е магнетичен, загадъчен и страшен едновременно, като джуджетата на Линч.

От Каспър Хаузър насам, Херцог фантазира по действителни случаи толкова истински, колкото само измислицата може да му позволи. В гръцката нишка стегната около шията на майкоубиецът Брад, могат да се открият сходства с Equus на Питър Шафър или даже, “Тетро”, на Копола.

chloe_sevigny

Алегориите на античните към съвременните проклятия, Херцог прави по своя типично неделикатен начин на толкова различни нива, че прочитът им изисква допълнителен анализ.

За тази история едва ли може да има по-добър поддържащ каст от Удо Кир (Порейки вълните), Уилям Дефо (Последното изкушение на Христос), Брад Дуриф (Нощна стража) и Клои Савини, а това което постига Майкъл Шанън, напомня Емил Хърш с Into the Wild.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

*Орест е герой от древногръцката митология син на Агамемнон и Клитемнестра, брат на Хризотемида, Ифигения и Електра. За да отмъсти за смъртта на баща си той убива Егист и майка си Клитемнестра.
Този сюжет е в основата на няколко древногръцки пиеси: „Орестия“ на Есхил, „Електра“ на Софокъл и пиесите на Еврипид „Ифигения в Таврида“, „Електра“ и „Орест“.

Rate this post
4.50 avg. rating (92% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.