The Guard/ Големият полицай от малкия град (2011) – Брендън Глийсън ръси расистки шеги, забавлява се с проститутки и говори за Достоевски

the guard

The Guard/ Големият полицай от малкия град (2011)

The Guard  (с беге превод Големият полицай от малкия град) се усеща като двойно ирландско след скучен рожден ден. Автор на дестилата е Джон МакДона, брат на Мартин МакДона, който пък от своя страна е режисирал Брендън Глийсън (на снимката) в Six Shooter и In Bruges.

the-guard-movie-image-mark-strong-01

Глийсън отново е странна птица – неконтролируем, добродушен, превърнал рутината в разбираемо само за него изкуство сержант, със старомодни разбирания за чест и нездравословно честен език. Наивно вярва в доброто и работи за  един по-добър свят, буквално, не в рекламисткия смисъл. Чист оригинал, какъвто може да  бъде само един стилизиран литературен образ.

the guard

Негов контрапункт и въобще обект на подигравателен обстрел, е американската култура в лицето на комично сериозния Дон Чийдъл, фебере клечка от Атланта. Двамата с Бойл/Глийсън трябва да заловят мутрите на  Марк Стронг, Лиъм Кънингам и Лиъм О’Лиъри, пренасящи дрога за половин милиард.

Самите те (ясно е, че крими-сюжетът е претекст) философстват по Бертранд Ръсел, Дилън Томас, Ницше.
Начинът, по който сержант Бойл пие гинес, ръси расистки шеги, забавлява се с проститутки и говори с майка си за Достоевски (докато тя чете Гончаров) е възвисен, поетичен и смешен едновременно. Нщо общо с физиологичния хумор.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

В  The Guard МакДона (наградата за дебют, Берлин 2011-та за режисура) показва очарователна виталност, не спестява нищо от своя artistic statement, демонстрира и майсторско владеене на формата. След повторно гледане The Guard ми харесва повече от новия му Calvary. Груб диамант, каквито често са дебютите на много талантливите хора.

Rate this post
1.00 avg. rating (58% score) - 1 vote

5 thoughts on “The Guard/ Големият полицай от малкия град (2011) – Брендън Глийсън ръси расистки шеги, забавлява се с проститутки и говори за Достоевски

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.