The Comfort of Strangers (1990) – натюрморт на човешката ирационалност

The Comfort of Strangers е екранизация на едноименния роман на Иън Макюън от Пол Шрейдър (1990) с Рупърт Еверет, Кристофър Уокън, Наташа Ричардсън и Хелън Мирън. Сценарият е на драматургичната звезда Харолд Пинтър.

Две години след първото си посещение във Венеция секси двойка в ленени костюми на Армани(Мери и Колин/Наташа и Еверет), се връщат в града на романтиката, за да провверят останало ли е достатъчно от връзката им за брак. В лабиринта от тесни улички те са толкова дезориентирани, колкото и в плановете си за бъдещето. Услугите си на гид и компания им предлага Робърт/Уокън, декадент с чара на котарака Бегемот от “Майстора и Маргарита”.

Жената на Робърт, Хелън Мирън, посреща зашеметените от любезност туристи в копие на двореца на Дожите на брега на канал. Домакините изглеждат толкова надеждни колкото вампира Лестат.

Подават сигнали за разнопосочни апетити, което косвено предизвиква сексуален ренесанс в обърканите Мери и Колин. Повторното посещение на двойката в средновековното палацо води до шок и ужас, дефиниран изчерпателно в това заглавие.  Развръзката би се харесала и на Ханеке.

The Comfort of Strangers

Не съм чел романа (тук издаден от със заглавие “Почивка в чужбина”), което ще побързам да поправя защото явно е забележителен, но независимо доколко му е верен, Пол Шрейдър е подредил зловещите плодове на човешката ирационалност в един прекрасен натюрморт. Уокън, разбира се, е гений, но с една идея по-екстровертен и самолюбуващ се.

На Мирън много й отива да е “от другата страна на огледалото”, подвластна на всякакви импулси свързани с насилие и двуличност. Наташа Ричардсън е достоверна майка и любовница, а сардоничните включвания на интелектуала Колин, са чудесно въплътени от Рупърт Еверет. Интелектуалната му сухота дращи неприятно на гърлото, затова и му се случва, на гърлото, каквото му се случва.

Музиката е на Анджело Бадаламенти, което при наличие винаги си заслужава да се отбелязва.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.