Кървави бани и злощастни девици в Графинята (2009)

The Countess / Графинята (2009) е суперуспешен във Франция режисьорски проект на Джули Делпи, за който тя ангажира звезди като Уилям Хърт и Даниел Брюл. Повод за филма са легендите около злощастния живот на унгарската графиня Ержебет Батори(1560-1614), а не толкова историческите факти за личността. Във фолклора, преразказан популярно от братя Грим, Елизабет остава като зла вещица, подмладявала се с кръвта на стотици невинни девици, но реално истината е банално прозаична. След смъртта на влиятелния съпруг на Ержебет – сам острие на краля срещу турците, безскрупен конкурент решава да заграби територията му като препише на Ержебет престъпления извършени от него. Във всеки случай, да, пак девици го отнасят. Пъклената завера успява и аристократката е заточена в кула на замъка си. Във филма я зазиждат в стая, както би го измислил и “другарят” По.

the countess

Ако не беше Джули Делпи и Даниел Брюл интересът ми щеше да клони към нула. Делпи е създала чувствена приказка, в която хорър-култа към младостта е провокиран от желанието на графинята да спечели сърцето на изплъзващия й се като сапун любим. Лицето на Делпи въплъщава необходимата флегматична лудост. Брюл също не мога да го хвана във фалш, но 99-те процента интериорни снимки на свещи и тромавият монтаж правят пефектната костюмография да стои като в БНТ-новела и унищожават въздействието от добрата актьорска игра наполовина, за еротика, дори и плаха да не говорим.

П.П.
За шорткът в темата предлагам загрявка с произволен клип  на  ектрийм дет-метъл бандата Bathory.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

1 thought on “Кървави бани и злощастни девици в Графинята (2009)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.