Всеки може да направи филм, стига да обича Reservoir Dogs (1992)

‘секи филм на Тарантино завършва като 5 пияни в Лада
интернет фолклор

Легендарната история на Слай с Роки(1976) е вдъхновение и упование за ранния Тарантино, че може да превземе бизнеса с режисура върху собствен материал. Вместо “Истински романс” Тони Скот е искал да купи сценария на “Кучета в резерв“, но Куентин го къта за себе си. Две години по-късно Оливър Стоун пък прави Natural Born Killers(1994), пак по сценарий на QU.
Та през 92-ра Тарантино разбива с шут портите на Холивуд. Малко филми имат успеха и значението на Reservoir Dogs. Постоянно в топ 10 на heist-movie-тата, без реално заснета гонка. 2011-та се появи даже Reservoir Cats, римейк само с жени.

Свеж, груб и автентичен ноар, причина за милиард мемета* Reservoir Dogs влиза в учебниците с брилятно написан диалог (с огромен масив от препратки към филми от 40-те,50-те,60-те,70-те), перфектно разгъната деконструкция в ретроспекция, внимателно селектиран саундтрак от 70-те (целият му бюджет отива за Stuck In The Midle With You), кинематографски изпипаните дълги кадри (култовата сцена с Майкъл Медсън и ухото около 57-ата минута) и върховата форма в актьорския състав изпълнения – такъв дримтийм рядко се каства удачно. (Мистър Пинк е кръстник на едноименната певица.) Впрочем, единственият слаб актьор е Мr. Brown/Куентин, но заради откриваща Like A Virgin-реч (Мадона лично реагира), едва ли някой ще придиря.

Темпото в нито един момент не е твърде бързо или твърде бавно, акцентите са разпределени на необходимата дистанция и активират центровете за удоволствие докрая. Докато го прави Тарантино обича да ти обяснява как го прави (със скритата лимонка Тим Рот в средата), което при налично използваната креативност е маниашко; фокусник. В интервю казва, че когато героите му ходят на кино, в тяхната си паралелна на нашата вселена, гледат филмите на Тарантино, в които не участват.
26 години след дебюта си, може да се каже че Reservoir Dogse на свой ред е станал и е, вдъхновение за много млади кинодейци по целия свят(цялата брит кино-сцена, например); системата винаги може да се хакне.
Апропо, блиц онлайн поглед доказва, че различните тълкувания на заглавието Reservoir Dogs (бг вариантите са доста плоски) не спират да произвеждат нови и нови спекулации.

*meme, от гр. “нещо имитирано”, идея, вярване или система от вярвания, или поведенчески шаблон, който се разпространява в културата вертикално, чрез наследяване (например, от родители към деца) или хоризонтално, чрез културно придобиване (например от наблюдатели, информационна или забавна медия.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта-подкрепи ни! Поръчай си Кучета в резерв-тениска от branditi.com

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

1 thought on “Всеки може да направи филм, стига да обича Reservoir Dogs (1992)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.