Защо Mother! (2017) раздразни толкова критиката

Mother! започва реалистично, с обещания за психологичен трилър. Той е писател, творец чакащ с нетърпение следващата искра вдъхновение, Тя пък със старанията си за уют и любов го задушава. Архетипната двойка енергично тушира вътрешните си проблеми на привличане и отблъскване в къща, достатъчно голяма и достатъчно тайнствена, за да натовари с алегорични смисли и одушеви всяка ситуирана в нея драма. Спиралата обаче се отваря, когато на вратата  се появява странен посетител. Никога не си предполагал , че ще видиш Ед Харис в подобна роля, същото важи и з а добавилата се към картината Мишел Пфайфър. Следват бързи жанрови намигвания към хорър образци в ескалираща градация. Всичко виждаме и чувстваме през физическите реакции на Дженифър Лорънс; двамата с Поета Бардем, буквално и преносно правят страшни роли. Третото действие напуска радикално стратосферата на реалността и подготвя шокираните ни очи за фантастичната кулминация на авторовото послание.

Най-ниско оценяваният от критиците към момента филм на Дарън Аронофски ще остане, въпреки негативните коментари в маскирани с недобронамерени спектакулярни похвати умора и безсилие. Фестивалната политика на завишена чувствителност към всевъзможните капани за перисталтиката на зрителя консуматор, или пък съвсем елементарна продуцентска невроза, са принудили, за съжаление, Аронофски, да свали картите и да дискутира надълго и нашироко символиката и творческите си намерения зад всеки кадър, сцена, персонаж. Обърнатите в предупреждения внушения от всяка произволна еко, демографска и политическа катастрофа не са спестени. Оправданията разочароват, но не променят факта, че Аронофски е създал арт творба от край до край смела, лична и универсална в достъпността си за интерпретации. В този смисъл,  човек най-добре да не се влияе от нищо написано и казано за това заглавие, и да си оформи след филма сам представа за какво е този свят и този крах.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

П.П
Виж какви порцеланови скулптурки прави Джесика Харисън, инспирация за плаката и крайъгълни жестове във филма.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.