Killer Joe – черната гротеска на У. Фридкин

За да гушнат застраховката живот на майка алхоличка, двойка зверски оскотели баща и син, Томас Чърч(Отбивки) и Емил Хирш(Into The Wild), намират Джо, изпълнител на мокри поръчки, отгоре на всичко, с детективска значка.

Рафиниран до козирката на каубойската си шапка психопат, не без доза кокетство Матю Маконъхи(ледено прецизен) се навива, стига авансът му да включва девствената сестра на Хирш Доти, лунатичка.

Подхлъзването идва от Джина Гершон(всеотдайна, оперетно свадлива и гримирана), жена на Томас Чърч, чийто любовник е такъв и на поръчаната жертва.

Камерната група подчовеци разиграват трагикомичен театър от низки страсти, дяволски добре подплътен от литературен, харолдпинтъровски абсурд.

killer joe

Killer Joe, е направен по дълго играната на Бродуей пиеса на Трейси Летс, автор на драматургични хитове като Bug (отново с Уилям Фридкин) и August: Osage County. Опцията седем пъти седмично да играе бруталната сцена с пилешката кълка отказва Джина Гершон от пиесата, където е била поканена, но пък казва “да” на Фридкин.

Провокативен с мрачната си диагноза за човека в периферията, Killer Joe е на ръба на черната гротеска. Спасява го контролираното внимание към битовия детайл, към почти канибалската психика на замесените, незнаеща скрупули.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.