Природата на нещата

Млада двойка пътува по, ала “Фарго” заснежена магистрала към родителите на момчето. Вътрешните монолози на двамата противоречат на предпазливото им но демонстративно влюбено поведение в колата. Фермата на родителите, мрачна версия на заешката дупка на Луис Карол очаква момичето с хиляда изненади за собствената и психика и идентичност и бъдеще.
Ако си фен на Чарли Кауфман (Адаптация, Аномалиса,
Confessions of a Dangerous Mind) то I’m Thinking Of Ending Things / Природата на нещата (2020), базиран на романа на Йън Рийд, предлага най-откаченото от въображението на сценариста и режисьора. Абсолютно непредсказуем материалът е така монтиран, че всяка хронологична последователност и логика в наратива стават неприложими и безсмислени. Всяка твърда интерпретация също би била тъпа грешка. Има главозамайващо смели слепвания от алтернативни истории с различен емоционален патос. Може да бъде анализиран в уъркшопи от творческо писане, каквито например посещаваше единият близнак в “Адаптация”. Времево, героите на екрана минават през различни възрасти напред и назад в биологичния часовник, със скоростта с която може да регистрираш неравностойното си положение в целия ментален експеримент. Любопитен ми е репетиционния процес каста (великолепни Дейвид Тюлис и Тони Колет), доколко са в час с Кауфман, как той успява да ги менажира. Напоителните и възнаграждаващи фена интелектуални анализи в колата за Дейвид Фостър Уолъс, “Жена под влияние” на Касаветис, Ги Дебор и Обществото на спектакъла всъщност са най-конвенционалното във филма, малки островчета на които да си починеш преди перверзния черен хумор Кауфман отново да те помете и хвърли на дълбокото.
Чудесен Джеси Племънс, неминуемо сравним с Ф.С.Хофман, онагледява с лекота психологически хорър-капани изобретени от Кауфман. Джеси Бъкли (алтерего може би на самия Кауфман) му партнира невероятно истински, колебанията й в душевния ролеркостер усещаш като свои, напомня много приятно младата Грета Геруиг. Филмът завършва, или по скоро историята е внимателно изоставена, в ледено кресчендо, в костюма на паралелен, незаконороден близнак на “Сиянието”, което може само още повече да ни озарява.

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.