Die Welle (2008) – да, той пак е тук

Рейнер Венгер, учител по история, прави експеримент в класа си на тема що е автокрация и може ли да възникне отново в демократична Германия. От безобидно и чисто образователно начинание експериментът на Венгер придобива мащаби и обрат, които помитат всички начални рамки. “Вълната” е невероятно добре направен и въздейства като предупреждение, за това че масовото съзнание люби, търси и вирее превъзходно в режим на автокрация и стига да се създадат подходящи условия, фашизмът, който винаги дреме готов да се събуди може да изправи уродлива снага.

Филмът е адаптация по новелата на Тод Щрасер, която вече е филмирана от Александър Грашов през 1981-а. 30 години по-късно младият немски режисьор Денис Ганзел прави фурор в Германия с погледа си над темата за автокрацията – болезнена за германците, а и въобще.
Силно препоръчвам и книгата на Тимур Вернеш Той пак е тук (2013) както и превъзходния документален филм на Адела Пеева за национализма в България “Да живее България”(2017).

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Последвай ни и в IG: @movies.bg

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.