Van Diemen’s Land (2009)

Аз съм кротък човек. Единственото нещо за което мечтая е уиски в кръвта, песен в ушите и жена в леглото. А.Пиърс

Van Diemen’s Land е австралийски кинематографичен шедьовър.Титулярът Oscar Redding е и съсценарист и съпродуцент, стряскащо достоверен в пресъздаването на реално съществувалия Александър Пиърс, печално известен каторжник и беглец от залива Макуейри Харбър, колония в най-затънтения край (Австралия) на Британската империя. Бягството от идеалния затвор на края на света запраща групата безбожни мъже в земите на дявола. Там човешките черти пукат и съскат като сухи трески в огъня, а жаждата за живот и първичните инстинкти заместват компаса.

Van Diemen's Land

Гладът е странна тишина. Това за съжаление не е метафора. Тук тишината е следствие от анихилацията на материята и на духа.  150 минутното следствие (в съдебен смисъл) започва с продължителна сцена на мълчаливо и отблъскващо хранене на надзирател и завършва с Погледнах нагоре и видях Бог, който гледаше надолу. Той танцуваше с брадва в ръцете си.

В човекът няма нищо – казва също малко преди края Пиърс. Във Van Diemen’s Land обаче има. Невероятно правдоподобен актьорски състав.  Музика, грандиозна и величествена, в абсолютен синхрон с мястото на действие и действието. Камера, едновременно безкомпромисна и артистична. С близък план към страданието, нуждите и злоупотребата на плътта и крупен към краткия разпад на личността. И разбира се, Jonathan auf der Heide & Oscar Redding,  които са били достатъчно смели, за да си “оцапат” ръцете.
п.п
Виж какви чудеса от храброст постига като режисьор Томас М. Райт (пичът от плаката) във The Stranger (2022)

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

2 thoughts on “Van Diemen’s Land (2009)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.