Информаторът(2009): Мат Деймън е агент 014 – два пъти по-умен от 007

The Informant! /Информаторът (2009)

Всеки знае какво е усещането да не можеш да спреш да лъжеш и с всяка следваща лъжа да затъваш все повече и повече. Малцина обаче го правят с размаха и мащабите на Мат Деймън в The Informant!

Ако човек е голям колкото мечтите си, то освен мечтател Марк Уитъкър  е и добре платен вицепрезидент на компания монополист в хранителния бизнес, която договаря  под масата фиксирани цени с международните си партньори.

Краката на лъжата са къси, затова за безкрайните си командировки Марк кръстосва небето.

The Informant!

Работата му сам казва, предлага да живее хиляда различни живота. Той си избира този на агент 014 – “два пъти по-умен от 007”. Икономическите престъпления, в които е замесен са повод по своя инициатива, да стане информатор на ФБР с над двеста тайни записа. Двойният му живот е допълнително усложнен от непредсказуемите номера, които съзнанието му погажда. Истината е че Марк рядко настига фантазиите си.

Паралелите, които “открива” между себе си и  “Изгряващото слънце” на Крайтън и с Том Круз във “Фирмата” го опияняват и вдъхновяват.

Марк/Деймън е смешен, но не и карикатурен. Шарените му вратовръзки, мустаци и кичозен пръстен сякаш идват от ГДР. От надписите до музиката, визията е ретро.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

С фокус към противоречивото и  комичното, The Informant! е повече камерна човешка история, отколкото корпоративен шпионски трълър.  Содърбърг отново ни дава най-доброто от себе си.

http://www.youtube.com/watch?v=6TvW4AuVCsM – истинският Марк.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.