Soul Kitchen (2009) – Фатих Акин и децата на глобализацията

Soul Kitchen (2009)

В Soul Kitchen, Хамбург е парти-терена, в който добре познатите персонажи на Фатих Акин –  деца на глобализацията, отвъднационални, аполитични, с корени единствено в настоящето, без да искат разрешение и с подръчен реквизит, забиват деветдесет минутен мултикултурен траш, смешен, тъжен, по цигански шарен. Комедийната схема e експлоатирана доволно (сещам се последно за Be Kind Rewind).

Soul Kitchen

Храна за душата е името на бивше хале от преградията, превърнато от Зинос Казандзакис в широко известна сред тесен кръг лузъри ундърграунд кръчма, в която малкият човек е с предимство. Постепенно ударите на данъчните и нездравия апетит на инвеститори към мястото зачестяват. Загубата е предотвратена от гурме-готвача на Бирол Юнел, бунтовник срещу лошия вкус. Негови са емблематичните за посоката на режисьора думи -“Пътешественикът още не е пристигнал”.

Soul Kitchen

Тесния кръг от лузъри се разширява скокообразно и изнася на сцената  Мориц Блайбтрой в целия му блясък. Той е предания брат на Зинос, затворник, влюбчив комарджия, и абсолютно неблагоданадежден тип, който по повеля на жалона става мениджър на Кухнята.., и я банкрутира. Следва серия клиширани гегове, в които дуото търси начин да изплува, с верния съпорт на неколцина приятели от подземния свят и клиенти и успява да се отласне от дъното, макар и разделени, всеки по-мъдър и силен от преди.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Участието на Удо Кир е голям кеф, но още по-голям са органичният саундтрак и камеото на фронтмена от “Веркмайстерски хармонии” на Бела Тар.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

2 thoughts on “Soul Kitchen (2009) – Фатих Акин и децата на глобализацията

  1. >Страхотен филм. :)Точно днес се питахме, дали някой е намирал саундтрака по торентите, ама найсе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.