Секретарката

Секретаркатае романтична трагикомедия с нюанси на, хм, еротика. Стивън Шейнбърг я режисира за киното по свой собствен сценарий, базиран на разказа „Bad Behavior” (1988) от Мери Гейтскил.

Централна фигура във филма е психически не особено стабилната Лий Холоуей (Маги Джиленхол) с доста богат опит в самонараняванията и авто болката причинена по разнообразни начини. Новата й работа я отвежда в кабинета на ексцентричният и мрачен адвокат Е. Едуард Грей (Джеймс Спейдър). След като опипват почвата двамата бързо изграждат садомазохистична връзка, която води и до брачен съюз. Колкото и да е противоречиво, стриктното изпълнение на ролите в сексуалната им кинки-практика само подобрява психическото състояние на мъжа и жената.

За ролята си в тази психологическа драма, или черна секс комедия, ако предпочитате, Маги получава номинация за награда „Златен глобус“ за женска роля в комедия или мюзикъл. Секретарката печели немалко ласкави ревюта (както и много феминистки хейт) и специална награда за “Оригиналност” на филмовия фестивал Сънданс през 2002г.

Садомазохизмът като буфер и източник на перверзни, но стабилни и двустранно желани отношения в отношенията на една хетеро-двойка, естествено не е никак лесна тема, и като неконвенционлана тя е обречена на стигма, страх и враждебност от, уж ментално здравото ни общество. Не знам дали днешно време този филм би бил възможен за заснемане, с всичката политкоректност и кастриращи регулации на свободите в името на повече права за всички.

Стивън Шейнбърг заслужава адмирации затова че бърка смело в табутата и разбунва духовете. Подчиняването и доминацията, унижението и болката, “мръсният език” и “грубостите”, ролевите игри в секса – всичко може да бъде работещ инструмент в една връзка, независимо от обществената стигма върху нестандартните секс игри между половете, стига ролите да са предварително пожелани и уговорени между замесените, като се постави и категорична граница между играта- реалност, сцена и живот. Разбира се, филмът Секретарката нямаше да е никаква кино форма на изкуство, ако не търсеше локацията на именно тази граница, колкото и неуловима, ефимерна и направо липсваща на моменти да е тя, със всичките анти safe последствия в живота на героите.

Маги, със звучно пляскан и трептящ задник, безспорно изглежда феноменално отдадена на фетишите на душевно разбърканата си героиня, но истинското удоволствие за мен беше играта на експлозивния Джеймс Спейдър, държащ в актьорския си актив мощни, и, ако щеш сексуално заредени заглавия като Crash и Секс, лъжи и видео. Чудовищно реактивен актьор.

…..

Ako ти харесва блога ни и ни четеш, ще се радваме да ни подкрепиш като си поръчаш тениска от branditi.com!

5/5 - (2 votes)
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.