Once Upon a Time …in Hollywood (2019)

Рик е холивудски актьор на средна възраст с ограничен късмет и залязваща кариера. Екшъните и уестърните, в които участва не са му донесли особен успех. Несгодите дели със своя дубльор и приятел Клиф, двамата са заедно навсякъде. През 60-те киното търпи сериозна трансформация и точно този момент на промяна е най-болезнен за самочувствието и психиката на уморения и неразбиращ духа на времето Рик. Същото е и за Клиф, който е нещо като ронин – ако неговият господар страда, двойно страда и той. За да му е по гадно на Рик в съседното имение се нанасят режисьора Роман Полански и ослепителната му съпруга актрисата Шарън Тейт, и двамата в апогея на славата си. Слава, която Рик само регистририра от периферията. Тук нишка вплита съседната история. Клиф качва на стоп красиво момиче, което го откарва в ранчото на Чарлс Менсън; важен детайл: ранчото преди да се превърне в бърлога на сектата е било терен за снимки на не една и две продукции. Исторически знаем, хипи-зомбитата на Менсън ще извършат едно от най-потискащо мрачните убийства с въведен вече във филма истински герой. За да нагнети напрежението от очакваните допирателни Тарантино временно разделя двете истории. Почти изпаднал от влака Рик успява да подпише спасителен договор с Чинечита за серия спагети уестърни и с Клиф заминават за 6 месеца в Италия. Връщат се за да съберат филма във филма и мрежата от истории в едно, с меко казано епохална развръзка, която показва вдъхновяващата възкресителна сила на измислицата.

В деветия си филм К.Т. е по-зрял. Героите му не могат да бъдат вкарани в графична новела, ако приемем, че това е що годе добър критерии за пълнокръвен триизмерен персонаж. Куентин твърди, че това е най-личният му филм. Дуото Пит- Ди Каприо наистина напомня Редфорд – Нюмън. Ролите са разпределени перфектно до последното име от безкрайния списък от звезди (Ал Пачино, Майкъл Медсън, Кърт Ръсел, Зоуи Бел, Тимъни Олифант, Деймиън Люис, Люк Пери, Брус Дърн, Никълъс Хамънд, Емил Хирш, Лена Дънам, Остин Бътлър, Дакота Фанинг, Маргарет Куоли, Мая Хоук). Марго Роби е една прекрасна Шарън Тейт. Чувствена, ефирна, бликаща от живот – въплъщение на нежността. Kогато гледа себе си в киносалона заедно с нея сме в тунел от паралелни реалности.
Не знам как се чете, без човек да знае историята на Тейт. Предполагам, без леъра носещ най-много лична, категорична и художествена намеса въздействието е много по-бедно и ограничено.


Основните характери носят топлина и слабости в целия диапазон на човешката душа, тоест да са cool не е на преден план, което само по себе си е cool по умния начин. Дори саундтракът не е напред, още по-малко монтажът.
Това което остава е силата на въображението и мащабът с който е приложено на практика. Фините психологически нюанси в отношенията Пит – Ди Каприо. Физически и тихо при единия, шумно и вербално отсреща, но и при двамата еднакво истински и правдиво. За разлика от Irishman няма усещане за сбогуване с никой от включените големи имена. Надявам се Брус Дърн (сменил отишлият си през 2018-та Бърт Рейнолдс) да има още ангажименти, които да го задържат на земята, а това че Люк Пери почина скоропостижно след снимките е тъжно, но е друго.

Once Upon a Time… in Hollywood / Имало едно време… в Холивуд (2019) отдава почит на отминала невъзвратимо и забравена златна киноепоха, пръскаща щедро чар и романс, с много по-различно послание и ценности от днешната. Прави го ерудирано, с педантична коректност и хумор. Преки или косвени вътрешните връзки към кинозаглавия, имена на актьори и режисьори от 50-те и 60-те са ужасяващо много. Това е фундаментът, на който като американски режисьор Тарантино лежи. От заглавието homage към Серджо Леоне до краят (в който Тарантино по свои думи вади Шарън Тейт от гробището) филмът се възприема като документ на памет. Но не носталгия тип епопея на забравените. Тарантино е топ разказвач, което означава, че дори и в хорър окраските си филмът яростно забавлява, както окото така и сърцето.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.