Nanga Parbat (2010)- повод да се запознаеш с титаничния Райнхолд Меснер

След няколко документални филма за подвизите на свръхчовека Райнхолд Меснер ( Everest Unmasked (1978), Gasherbrum на Вернер Херцог  (1985), Messner (2002), Nanga Parbat (2010) e първият игрален (миналата година излезе ново доку Messner). Екранизацията касае епичната експедиция на Херлигкофер от юни 1970-та на най-западния осемхилядник в Хималаите. При нея Гюнтер Меснер(23) и Райнхолд Меснер(25) се изкачват до върха по Рупалската стена (най-високата в света), като пътя им на връщане е отрязан от лошо време и противоречива комуникация с базовия лагер. За свръзката следват няколко безнадеждни дни и нощи при изключително екстремни условия.

Nanga Parbat

Меснер при соловото му изкачване на Нанга Парбат 78-ма

Nanga Parbat е важен дотолкова, доколкото реабилитира истината (поне такава е претенцията) за трагедията с Гюнтер Меснер. Докато не намират тялото му 2005-та над Райнхолд тегнат сериозните упреци , че е жертвал брат си за да успее с пълния траверс след изкачването през стената на Диамир.

За всеки за когото излязлата 2007-ма при посещението на Меснер в Банско книга Моят живот на ръба. Автобиография в беседи с Томас Хютлин  значи нещо, филмът Нанга Парбат ще бъде приятно изживяване и повод за ровене, около всичко ново свързано с Райнхолд.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.