Брандо и Юл Бринър порят вълните на историята в Morituri (1965)

Morituri

„Каргото е най-важното нещо на света” – пророкува представител на Алианса в Индия. Същият вербува дезертьора и вглъбения в Моцарт бохем Брандо на мисия – да опази 7 ооо тона каучук, предназначен за автомобилните гуми на Райха. От обратната страна към същото се стреми и Юл Бринър – инструктиран от Гестапо да потопи каргото при необходимост.

Morituri

Героят на Брандо е принуден да навлече образа на Хер Кайл, “брутален и суетен” щандартенфюрер от СС, докато героят на Бринър- чувствителен и доблестен професионалист, който не споделя Еврейския въпрос и служи на Хитлер със стиснати зъби, е принуден с каучука да транспортира и политзатворници от Токио до Бордо.

Брандо с характерната си отстраненост  е брилянтен в изпълнението на мнимия пътник. Сближаването му с Бринър е предопределено от моралните качества на двамата.

Личната драма на капитана Бринър и тази на фалшивия есесовец Брандо, на фона на всеобщата трагедия на кораба взаимно се допълват, подсилват и правят от Morituriнещо повече от военен екшън.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай Брандо- тишърт от сайта branditi.com

Rate this post
4.50 avg. rating (92% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.