Джералдин Чаплин за Зимен сън (2014) -“всички се измъчват, но по много умен начин”

Зимен сън (2014)

След няколко чаши вино и хубав обяд аз, Обитателя на Източния склон, се облягам на масата, загледан в белите облаци или в бистрите води на реката отдясно. И външните, и вътрешните врати на моя ум са широко отворени и през тях в стаята нахлуват далечни хълмове и върхове. В такива мигове стоя, сякаш дълбоко замислен, но същевременно свободен от всякакъв размисъл. В това състояние така ненаситно поглъщам изобилието на разгърналата се пред мен природа, че почти ме дострашава колко ли дълго още бих съумял да се задържа в прилична за човека форма.

Су Дунпо, ХІвек

Бившият актьор Айдан (турската дума за интелектуален) поддържа китен наследствен хотел в централна Анадола с WiFi. На бизнеса гледа както и на изкуството-отгоре, амбицията му е да напише историята на турския театър. Живее с младата си жена Нихал и сестра си Некла.

Наематели му са японец, рокер-пътешественик, туристи от ЕС. Имението обикаля с високопроходим джип с шофьор. Във владенията му е и съборетина, в която живее затънало в дългове към него семейство на имам.

Winter Sleep movie

От смяна на прекалено много идентичности Айдан е запазил връзка само със собственото си его. На маса цитира многократно Шекспир (Haluk Bilginer е великолепен шекспиров артьор), но само за да подкрепи своя или опонира на чужда теза.

Въпреки надматериалната поза, Айдан е тираничен дребнав скъперник, използващ властта си за да унижава. Изолацията от цивилизацията, особено зимно време, изостря неговата сприхавост и конфликти с обкръжението.

Благотворителната дейност на красивата си благородна и чувствителна жена презира. Заслепен от старата слава, шансовете за духовен ренесанс Айдън отдавна е похарчил, параноичен и недоверчив към идеите на сложната религия, елементарната човещина и всеки в йерархичната стълбица под него.

зимен сън

Зимен сън (196 мин.) на Нури Билге Джейлан, базиран върху разкази на Антон П. Чехов, напълно заслужено спечели “Златна палма” и наградата на критиката на Кан 2014. Филм по любимия ми бергманов въпрос – Как човек се превръща във второразряден.

В диалози сред шеметната зимна природа на Анадола, Джейлан ситуира многобройни естетически спорове, сблъсква философията на “владетеля” (Айдан) с философията на “освободителя” (Нихал); изобразява краха и заблудите на честолюбието, гордостта, любовта.

Дългите напоени с меланхолия скалисти пейзажи на Кападокия (поетичността напомня Ким ки-Дук) са визуални метафори, като почти документално показаното опитомяване на див кон, отекващо не по малко силно от шекспировите фрази на турски в руска обстановка.

“Правя филми за да изследвам природата на човека. Опитвам се да разбера тъмната страна на живота” – обяснява връзката си с Чехов Нури. “Всички герои в Зимен сън се измъчват, но по много умен начин”, споделя за него Джейн Кемпиън в Кан(по в-к Дневник).

“Зимен сън” е част от фестивалната програма на София Филм Фест 2015

Още от същото:

Отчуждение, Имало едно време в Анадола, Климати

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 5 votes

3 thoughts on “Джералдин Чаплин за Зимен сън (2014) -“всички се измъчват, но по много умен начин”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.