Диви истории (2014) по иберийски – нелепо-смешни, трагично секси; цели 6 броя

Забавно не е обратното на сериозно, забавно е обратното на незабавно и на нищо друго/ Честъртън

Може да се каже, че рано или късно, богат или беден всеки стига до ситуация минирана от взривоопасни импулси, развръзката от която рядко е хепи. Разбиранията ни за чест и достоен живот ни плъзгат в тесния коловоз на обстоятелствата, неотвратимо водещи до бърнаут и безплатно зрелище за сеирджиите. Щедро похваленият от Уди Алън испански Relatos salvajes / Диви истории е пачуърк от шест такива истории.

Relatos salvajes

В първата отчаян музикант качва на един и същи самолет всички, които са го прецаквали в живота … и го ликвидира. (Трагедията със самолета в Алпите става няколко месеца по-късно.)

Неуверени планове на момиче за вендета към дългогодишен мъчител, реализирани решително от колежка-пандизчийка движат интригата във втория епизод.

Третата е като по “Дуел” на Спилбърг, с буквално изпепеляващ сардоничен хумор.

Четвъртата микро-пиеса е като по Стратиев. В разрез с пътната маркировка “паяк” безцеремонно вдига колата на инж. спец. по взривове, в момент в който от него се очаква да присъства на семейно събитие. Бюрокрацията срещу гражданина. С това Звгинцев направи “Левиатан“.

Петият случай е за богато семейство, потулващо престъпление извършено от сина. Любопитна прилика с “Три маймуни” на Джейлан.

Номер 6 – също толкова превъзходно концентриран като предходните, е сватбарски. Подлютена от ревност булка превръща празничната сбирка в мащабна баталия, на която би завидял и Томас Винтемберг. Това е и единственият фрагмент в секстета, в който в края му героите се съюзяват напук и въпреки нанесените и поети един от друг безобразия.

Оскар ’15 – Номинация за най-добър чуждоезичен филм
Награди на аржентинската Академия на филмовите изкуства и науки ’14 – Най-добър филм, режисьор, актьор (Оскар Мартинес), актриса (Ерика Ривас), поддържаща мъжка роля (Херман де Силва), оригинален сценарий, операторско майсторство, монтаж, музика; номинация за най-добър актьор (Рикардо Дарин и Леонардо Сбараля), най-добра актриса (Рита Кортесе), поддържаща мъжка роля (Диего Хентиле и Осмар Нуньес), поддържаща женска роля (Мария Онето), сценография, костюми, грим
Биариц ’14 – Награда на публиката, най-добра актриса (Ерика Ривас)
Кан ’14 – Номинация за „Златна палма“
Гоя ’15 – Най-добър ибероамерикански филм; номинация за най-добър актьор (Рикардо Дарин), режисьор, оригинален сценарий, монтаж, филм, оригинална музика, директор на продукция, грим и прически
Осло ’14 – Наградата на публиката
Сан Франциско ’14 – Номинация за най-добър чуждоезичен филм
Сараево ’14 – Наградата на публиката
Сао Пауло ’14 – Наградата на публиката за най-добър чуждоезичен филм

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

1 thought on “Диви истории (2014) по иберийски – нелепо-смешни, трагично секси; цели 6 броя

  1. В една история най -важен е краят, а последната на тази меко казано си я бива. А пък ако я нямаше предпоследната (за богаташкото синче) филмчето щеше да е перфектно.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.