The Big Short – антология на борсовия канибализъм

“Икономиката няма нищо общо със справедливостта. Няма да навлизам в тази тема.”
Дейвид Бленчфлауър, професор от Дартмут и бивш служител на Английската централна банка.

В The Big Short Adam McKay разглежда предисторията на финансовия колапс от 2007-а. Няколко финансови експерта независими един от друг като местоположение и мотивация, улавят във въздуха симптомите на катастрофата, кажи речи по едно и също време.

The Big Short
Пазарът е създаден да хапе такива като теб и ако не разбираш от финанси си просто любител. Така че внимавай в киноревюто.

Езикът във филма е наводнен с абстрактният за обикновения зрител инструментариум на борсовия играч – суапи, облигации, ипотеки, синтетични суапи, ААА и прочее трибуквени абревиатури, подмятащи живота на хората в числа. Всичко това циркулира от уста на уста прекалено бързо за да схванеш много, дори и да си гледал Бойлер руум, Вълкът от Уолстрийт, Margin Call. От време на време в духа на инструкционно видео, истински селебритита обясняват в упор на камерата какво значи един или друг термин.

Езиковата бариера не намаля обаче съспенса, нито лишава зрителя от драматургичен съспенс. Икономиката на една стран се срива, докато няколко десетки бели якички се забавляват с лакомията и глупостта на зарибените да надуват балона. Сред звездния каст се откроява героя на Крисчън Бейл, доктор Бари, не само защото бие палки на фона на Фил Анселмо от Пантера. Интровертният му характер е изпипан до последния детайл. Банкерът с чувство за вина Стив Карел фучи и беснее срещу колегите си-лешояди също толкова убедително.

По в периферията са морално огорченият професор на Брад Пит (тук и продуцент) и безскрупулният “ясновидец” на пазара на бързоликвидни книжа – Райън Гослинг. Монтажът е бърз, в синхрон с “теча” от илюстрираните пробойни в системата.

Впечатляващо е внушението от канибалските усмивки на доволство и хвалби на дилърите, подсигурили си спасителни жилетки в швейцарски банки. Всеки образ е по-действителен образец, маркирани са и официалните медийни конференции, на които важните предупреждения биват туширани с нелепи аргументи.

Изводите за психологията на масите е нелицеприятна и дълбоко обезкуражаваща. Предупрежденията не работят. Веднъж влязъл в режим на доене, глупавият читател/платец/гражданин ще кредитира с доверие всеки оторизиран с минимално количество власт “авторитет”. А последният ще изтисква доколкото и откъдето може.

The Big Short е с номинация за адаптиран сценарий(по книгата на Michael Lewi -“Moneyball”)  Дано пребори в категорията Carol, The Martian, Brooklyn и Room.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.