Голямата Сделка търси нови опорни точки за душата

the big kahuna

The Big Kahuna (1999) е превъзходна камерна пиеса, написана и адаптирана от Roger Rueff за талантливия театрален и кино режисьор John Swanbeck.

Лари (Kevin Spacey) и Фил (Danny DeVito) са търговски пътници стискали твърде много ръце на други безлични посредници, за да остане самооценката им висока. Представящ креативното острие на компанията им за лубриканти и други смазочни материали (страшна ирония), в помощ на Лари и Фил е изпратен новобранец в маркетинга, затова пък принципен до мозъка на младите си кости баптист, Боб (Peter Facinelli).

В апартамет на 16-и етаж в сграда пълна с клонинги с баджове на търговски пътници, потната от нерви тройка тръпне в очакване на Мистър Голямата клечка, чийто едър капитал е жизненоважен за оцеляването на уморените от лъжи и подмазване Лари и Фил.

big-kahuna-original

И тримата са отказали наскоро по нещо. Лари цигарите, Фил алкохола, Боб, на думи, цялата светска измама.
В чакалнята на 16-и, ограбени от изборите си, менторите-без-ученици наставляват младока. Търсещ нови опорни точки за душата ДеВито  разказва на Спейси трогателен сън:

– Отварям гардероба, Лари, и виждам Бог. С лъвска глава и детско тяло, да плаче на тъмно в ъгъла. Няма нищо, Господи, аз ще ти помогна.

След бизнес-парти в апартамента, Спейси и ДеВито с ужас установяват, че без да я разпознаят Голямата риба все пак е присъствала в апартамента и Боб-баптиста, е бил нейн душеприказчик на бара. Насъскват Боб по дирите му да поправи грешката като предаде визитните им картички и уговори нова среща.

Боб пропуска обаче и този шанс, като намира за по-важно да говори на Голямата риба за Джизъс. Повод ДеВито да лубрикира Боб-баптиста с тежък монолог, за това какво означава характер, какво честността и каква е разликата между агитация и приятелство.

Ето какво казва част от дългия напоителен, стил Джил Скот Херон речитатив на Baz Luhrmann накрая:

Advice is
a form of nostalgia.
Dispensing it is a way of fishing the past
from the disposal,
wiping it off,
painting over the ugly parts..
and recycling it
for more than it’s worth.

 

 

 

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

1 thought on “Голямата Сделка търси нови опорни точки за душата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.