Сладко-горчива симфония с Кевин Спейси в Shrink (2009)

Кевин Спейси/ Хенри – психиатър на богатите L.A. невротици и автор на бестселър за самопомощ, се обвинява за самоубийстовото на жена си. Уязвена е неговата воля за щастие – обективирана в лицето на жена му. Често срещана линия, последно в Cake. Кризата преодолява с омая. (Глупакът търси удоволствия и наслади, мъдрецът безболезненост.) Дилърът Jessus -амбициозно намигване (Джеси Племънс познат от Breaking Bad) му е втори баща. Първият също е лекар, прави му терапевтични сеанси в басейн с цитати на Киркегор.

Офисът на д-р Хенри е галерия за фобиии, мании и разстройства на индивидуалиста. Психоанализата не е излекувала никого и  Джак Холдън/Робин Уилямс е sex-addict с мощни вълни на самосъжаление. Остарял без време и без смисъл в центрофугата на славата – “най-изтънчената мръвка за нашата гордост и суета”. Както дежурно се казва, актьорът дава много от себе си.

Другите пациенти на Спейси са холивудски продуцент с непоносимост към бактерии, рокенрол-нарцисист и  Джема – чернокожо момиче с проблем като неговия, самообвинява се за несъвместимото с живота решение на майка й. Именно тя стимулира Спейси да се оттласне от дъното и бонга и да обърне внимание по мъжки на самотната актриса Кейт/тръпчиво меланхоличната Saffron Burrows. (Младостта е фашистки култ и основна търговска ценност. След 35 всички се отправят към кланицата, особено “лицата от екрана”)

Shrink

В периферията е още един актьор-наркоман Шеймъс/ Джак Хюстън, копир на Ръсел Бранд, временен галеник на продуцента, потпура на Робин Уилямс. Виждаме ги да дават машинални интервюта за поредния боклук, в който са участвали.

Съществена сюжетна роля има кръщелникът на психиатъра Джеръми/Mark Webber. Напорист сценарист дебютант, той осребрява достъпа си до досиетата на Спейси и разработва случая “Джема”. Като на филм печели възхищението с ръкописа първо на приятелката си – глуповата асистентка на продуцента с фобията от микроби (сурогатно бременна, повод за смешки), а после и на микроба с фобията.
Когато афроамериканчето (живее в барака under the bridge) разбира, че зад ненадейно сполетялото я приятелство с белия нърд стои интерес прави рязък деманш в посока на гнева, но скоро всички се събират на масата на преговорите, водени от рефрена на съветския котарак Леополд “Ребята, давайте житъ дружно”.

За изкупление в трансформацията на психиатъра на Спейси е преувеличено да се говори, по-скоро става дума за облекчение, влизане в прагматично-здравословен режим и обединяване по интереси. Напудрен като bittersweet simphony, Shrink / Психиатър (2009) е с проблясъци и нелоши реплики. Зад рутината и налепената по шията нелепа козина Спейси има своите малки значими актьорски откровения, гланц-опаковката възпрепятства последиците от повърхностния “лайкстайл” да бъдат нещо повече от маркирани.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.