Поверително от Ел Ей (1997)- в добрата чандлърова традиция

Лос Анжелис на 50-те – икономически едем, лайфстайл утопия, метрополия във време на изключително самонадеян поствоенен устрем.

Расизъм, сексизъм, полицейски произвол(приемливи за етиката на епохата), бухлати пинъп-пепеляшки, стоманени замъци качени на колела и гламър-къщурки изписани по каталог.

Вавилонския вечно млад имидж поддържа негласният сговор между властта и нейния организиран антагонист – дилъри, спекуланти, медийни труженици и прочее енергична поквара.

Никой не знае това по-добре от Джеймс Елрой (“Черната далия”, “Улични крале”), по чийто роман Къртис Хенсън (Осма миля) базира Поверително от Ел Ей (1997). Въпреки че породите им не се понасят, ченгетата на Гай Пиърс (интелект и принципност) и извикания заради Romper Stomper Ръсел Кроу (тупалки и здрави австралийски юмруци) са ези и тура на монетата на честолюбието. Това ще рече, че макар и по различен начин бащите на двамата са ги проектирали да се доказват властово и когато работното място е общо, експлозивът тиктака.

L.A. Confidential

Героят на Кевин Спейси е сработил се с вестникарски фотограф (като от The Public Eye ) детектив, с който въртят шоу “Значка на честта”, или нещо подобно. Вътрешна афера стигаща до началството излиза наяве, когато след масово убийство в бакалия, враждуващите Пиърс и Кроу, прибързали със заключенията, разбират след като са се изпотрепали, че само ако обединят сили биха имали шанс срещу колегите си (Copland?)

В добрата чандлърова традиция е намесен и сводник-хирург, който задоволява нагона на средната класа с моделирани от него двойнички на звезди. Една от тях е нарисуваната от Уолт Дисни Ким Бейсинджър, в разцвет на своята женственост, ранима, готова за спасение и оскар, кралска територия на която всеки би искал да дебаркира.

“Поверително от Ел Ей” е винаги приятно за гледане класическо крими с прет-а-порте на цял отбор А-играчи. С оглед стероидната наситеност в днешните сериали действието изглежда незадоволително бавно, но мястото му в сърцето на лоялния киноман е непреходно.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

2 thoughts on “Поверително от Ел Ей (1997)- в добрата чандлърова традиция

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.