Mud – Сам Пекинпа снима разказ на Марк Твен

Елис и Некбоун, двама 14 годишни джентълмена израсли в бараки над река край Еудора, Арканзас (където за синовете си бащите са “Сър”) ежедневно пътешестват до близкия остров, където в короната на едно дърво загадъчно е кацнало тяхното съкровище – лодка, с палуба, със списания Плейбой под кърмата, и с всичко друго каквото трябва.
По-загадъчен от лодката е само странникът Мъд (Матю Маконъхи), за който момчетата разбират, че я обитава скришом. Беглец от наемна потеря, играещ с чара на непораснало момче,  Мъд сключва мъжка сделка с жадните за авторитети деца.
За Елис, водещ в съзаклятието е въпрос на чест да обезпечи бягството на Мъд с фаталната му любов – Рийз Уидърспун, търкаща задимени билярдни маси, сама генератор на проблеми. Но светът на възрастните не се управлява от мечтатели и чувствата на Елис понясят болезнена доза реалност. Собствените му родители са пред развод, а момичето му, неговото Момиче, е необратимо по-възрастно и унизително по-високо.

На всичкото отгоре красивите думи на Мъд се оказват проядени от недомлъвки. Красиво, класическо израстване.

mud

“Сам Пекинпа снима разказ на Марк Твен.” Така определя подхода си режисьорът на Mud. И, да, в драматургичните възли няма хлабаво. Яростните малки юмруци на Елис намират диафрагмата ни. Маконъхи е точен избор за харизматичния романтик без корени.

Менторът на Мъд, Сам Шепърд – суров като ястреб, с пръст винаги на спусък, също носи стабилно ролята адресирана специално за него.

И докато куршумите пълнят мълчаливо барабани и лодката скъсява дистанцията с брега, чичото на Некбоун Майкъл Шанън (любимец на Джеф Никълс от предните им Take Shelter и Shotgun Stories) се гмурка под боклуците по течението на вечната река, и вади перли. За прехрана.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

1 thought on “Mud – Сам Пекинпа снима разказ на Марк Твен

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.