Motherless Brooklyn / Тъмната страна на Бруклин (2019)

Желанието на Едуард Нортън да направи Motherless Brooklyn / Тъмната страна на Бруклин (2019) с двайсетгодишна давност, след като прочита книгата на Джонатан Летем. Действието се развива в НюЙорк от втората половина на петседесетте, при все че романът е ситуиран в края на деветдесетте. Адаптираният от Нортън Ню Йорк е пропит от обичайните за един детективски ноар корупция, социално неравенство и груби политически борби, в които мафия и полиция седят от едната страна на монетата.

Ед Нортън освен режисьор(за втори път), продуцент и сценарист оттиграва и главната роля на детектив с тежък синдром на Турет. Изпълнението му е сочно и майсторско, повечето му фенове ще хвърлят мост към тиковете му в Прецакването(2001), където си партнираше с Де Ниро и Брандо. Добросъвестно е проучил поведението на синдрома в редица срещи с хора, които го имат, даже Американската асоциация на Турет му дава одобрението си, каквото и да значи това.

Героят на Нортън, спъван през секунда от некотролируемия и комичен повик на синдрома си да изстрелва цветисти фрази околовръст, тук разплита причините за инцидент, в който губи своя ментор в лицето на Брус Уилис. Кастът е отличен – Алек Болдуин, Уилям Дефо, Боби Канавале и тн., които според Нортън са се включили по приятелска линия, без хонорар. Костюмографията, диалог и атмосфера са създадени правдиво. Проблемът е че филмът започва на скорост, но не удържа темпото и заскучава след първите 15 минути, заради липсата на разнообразие в ритъма. Вече сме гледали и класики като Конфиденциално от Ел Ей, Чайнатаун на Полански, Last Man Standing и летвата е вдигната високо. Който обаче обича литературата на Дашиъл Хамет, Чандлър, Чеиз и Робърт Паркър навярно би одобрил и тази хаотична и подчертано различна детективска история. Това не е най-добрата роля на Нортън, да се знае. Актьорското предизвикателство да сменя персони и идентичности, направило го известен още от Primal Fear тук е прекалено видимо и напряга. Така или иначе Нортън е забележителен в разностранните си интереси, гражданска позиция през годините и различната перспектива, през която мисли нещата.

3.67 avg. rating (79% score) - 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.